Пожари и смрад са депоније Рудине све већи проблем мјештана околних села

0
321

Непријатни мириси и пожари велики су, како кажу мјештани, проблем околних села у близини велике депоније Рудине, која припада општини Рогатица, а коју користи и сусједна општина Соколац.

Најближе куће удаљене су мање од 1,5 километара од ове депоније, коју користе двије општине, а мјештани села Козадре и околних села страхују од заразе јер је у љетном периоду, како кажу, смрад несносан.

Причају да дим који тиња из пиљевине на сметљишту, а којег разноси вјетар, километрима шири смрад.

На депонији Рудине, која се протеже на површини од око четири хектара углавном каменитог и смрекама покривеног замљишта, љети се често дешавају пожари с тенденцијом да се прошире на оближњу борову шуму и села.

Један од активиста који се противи овој депонији на тој локацији тврди да је депонија права еколошка катастрофа за тај крај с чиме је јавност упознавао и путем друштвених мрежа.

Жељко Петковић, старјешина Ватрогасне јединице Рогатица, рекао је за “Независне” да екипе ватрогасаца често интервенишу на овом локалитету, али да је тренутно ситуација “мирна”.

Прошле године у јануару имали смо дестак интервенција за депонију Рудине, али ове године још нисмо имали интервенције. То се дешава када се одлаже отпад из ложишта који зна запалити смеће. Јавно комунално предузеће ‘Комрад’ чешће то санира и позову нас када треба интервенција”, рекао је Петковић.

Иако смо више пута контактирали општину Рогатица с циљем информисања о стању и плановима за ову депонију, ипак нисмо успјели ступити у контакт с начелником нити замјеником, само нам је поручено да им је порука сваки пут пренесена.

И у ЈКП “Комрад” смо остали ускраћени за информације.

Милован Бјелица, начелник општине Соколац, рекао је да им је општина Рогатица омогућила кориштење депоније и они њу користе.

У ту депонију треба да се уложе знатна средства, али ми њу санирамо колико можемо. Требало би у наредном периоду ту довести воду, противпожарни пут, струју. И поред најбоље воље ове двије општине, то нећемо моћи сами, али одржавамо колико можемо”, рекао је Бјелица и додао да општина Соколац издваја преко 4.000 КМ мјесечно за услуге депоније, али то је недовољно.

Истиче да заједнички морају наћи донаторе како би се све уредило по прописима, али не сматра да је стање на депонији алармантно јер се улажу велики напори да се она одржава онолико колико средства дозволе.

Славко Пурковић, одборник СДС-а у СО Рогатица, казао је да поред депоније, која је велики проблем општине, пролази пут за село Козадре, које нема други прилазни пут, те да су најближе куће удаљене око 1,5 км од сметљишта.

Логично је, сматра, да се мјештани буне, јер сви би се супротставили депонији у свом селу, али ипак каже да општина, ватрогасци и комунално предузеће улажу труд да с мало средстава ураде што више.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име