Позив за 306 родитеља који су одбили да вакцинишу дјецу

0
760

Санитарни инспектори у Кантону Сарајево до сада су упутили 306 позива родитељима који су одбили да вакцинишу дјецу, на које су се одазвала 72 родитеља, док су 234 у поступку службеног изјашњавања.

Портпарол Кантоналне управе за инспекцијске послове Вилдана Брдарић рекла је за “Ослобођење” да је, послије разговора са инспекторима, 14 родитеља пристало на вакцинацију дјеце, док их је 58 то одбило, због чега су им изречене новчане казне од 5.800 КМ.

Вакцинацији против морбила, рубеоле, пертусиса и паротитиса обавезно подлијежу дјеца од навршених 12 мјесеци до 14 година.

Брдарићева је навела да су Законом о заштити становништва од заразних болести предвиђене новчане казне за прекршај физичком лицу од 100 КМ до 2.000 КМ ако не обави имунизацију против одређене заразне болести.

Санитарни инспектори упутили су позив родитељима на основу достављених потврда о некомплетном вакциналном статусу педијатријских одјељења Дома здравља Кантона Сарајево.

Брдарићева каже да је највећи број обавјештења о непотпуном вакциналном статусу дјеце надлежном инспекторату доставио Дом здравља Нови Град.

Према прописима о начину спровођења обавезне имунизације, имунопрофилаксе и хемопрофилаксе против заразних болести, плаћањем казне родитељ није амнестиран од даље вакцинације дјеце.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име