Познајете људе на високим положајима? Пазите, није здраво

0
214

Људи вишег статуса су углавном бољег здравственог стања – имају више времена и новца да се здраво хране, вјежбају и контролишу здравље.

Познајете људе на високим положајима и хвалите се драгоцјеним познанствима? Баш и не морате, јер та познанства нису увијек добра за ваше здравље.

Окружени смо мрежом људи која укључује чланове породице, колеге, комшије, пријатеље, познанике и њихов статус може утицати на наш живот.

Студија универзитета Вандербилт испитивала је везу између здравља испитаника у Кини, Америци и Тајвану и социоекономског статуса њихових друштвених контаката. Испитивано је да ли статус њихових контаката има везе са озбиљнијим здравственим проблемима због којих нису могли да учествују у свакодневној рутини више од недјељу дана.

Људи вишег статуса су углавном бољег здравственог стања – имају више времена и новца да се здраво хране, вежбају и контролишу здравље.

Научници су очекивали да ће се ове користи прелити и на њихове познанике, али то се није десило.

У два од три друштва, кинеском и америчком, десило се да су људи са овим познанствима имали више здравствених проблема, а не мање.

Како је то могуће?

Научници разлог траже у негативном поређењу које може бити кривац за анксиозност. Када се особа пореди са онима у бољој ситуацији, може осјетити завист, а осјећај неуспјеха пробати да закамуфлира нездравим животним навикама попут пушења или преједања.

А зашто се Тајван добро показао? Зато што је ту економска неједнакост најмања, док Кина и Америка имају висок јаз између богатих и сиромашних, објашњавају научници.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име