Правилно складиштење љетних гума

0
322
Фото: Независне

Када сте замијенили гуме на свом аутомобилу, питање је што с љетним гумама које су нам остале. Можете их ускладиштити код куће, али напомена је да ако су складиштене у неприкладним условима, гуме могу промијенити својства, што резултира бржим трошењем.

Услови правилног складиштења:

– Прије измјене гума обиљежите гуме које су биле монтиране сприједа како би им замијенили положај са задњима у сљедећој сезони.

– Оперите гуме и фелуге и извадите све каменчиће или страна тијела из шара у гуми.

– Пнеуматици морају бити ускладиштени на мјесту на којем је увијек хладно, суво и има природну вентилацију. Ако се пнеуматици складиште вани на отвореном морају бити прекривени непровидном церадом која је потпуно непропусна јер пнеуматици морају бити заштићени од сунца и снажне вјештачке свјетлости, те УВ зрака.

– Температура мора бити нижа од 35 степени и потребно је избјегавати употребу или складиштење било каквих хемикалија у просторији у којој се складиште гуме.

– Пнеуматици морају бити сложени окомито на једној од полица која се налази минимално 10 центиметара од пода. Како се не би деформисали, препоручује се ротација једном мјесечно. Ако су гуме без фелуга препоручује се да се посложе вертикално.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име