Предмет ‘Папирус’: Сређивали лажне пасоше

0
254

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Тузлака Боре Глигића (49) те Игора Милановића (31) из Србије, која их терети да су криминалцима помогли да добију лажне бх. документе.

Тако су лица из криминалног миљеа, укључујући и припаднике озлоглашеног “земунског клана”, преко ноћи добијала идентитет бх. грађана који већ дуго не живе у БиХ.

У питању је предмет “Папирус”, којим је разбијена организована криминална група, коју терете да је помогла мафијашима из Србије, Црне Горе и БиХ да добију туђи идентитет, односно да им се израде лажни документи. И то у 49 случајева.

Глигића и Милановића терете да су као чланови криминалне групе од 2013. до 2016. године са јасно подијељеним улогама и задацима низом незаконитих радњи углавном особама из криминалног миљеа незаконито омогућили подношење захтјева за издавање личних докумената ЦИПС, с подацима стварних особа, а фотографијама особа којима је прибављен лажни идентитет”, кажу из Тужилаштва БиХ.

Према прикупљеним доказима, оптужени су заједно са другим члановима групе проналазили податке о бх. држављанима који већ дуго не живе у БиХ.

Пошто не живе у БиХ, нису подносили захтјеве за личне документе БиХ, па су стога злоупотријебљени њихови идентитети”, појашњавају из Тужилаштва БиХ.

У оптужници је прецизирано укупно 49 незаконитих добијања личних докумената. Уз помоћ њих криминалци су се могли скривати од полиције и путовати преко границе избјегавајући расписане потјернице.

Незаконити документи су поништени, а оптужене терете за организовани криминал, кривотворења исправа те овјеру лажног садржаја.

Тужилаштво БиХ је, подсјетимо, подигло у марту прошле године оптужницу против 11 ухапшених у акцији “Папирус”, а која их терети да су незаконито израђивали и набављали пасоше и друга лична документа БиХ и продавали их особама из криминалног миљеа.

Тада је објављено да је израда и набавка лажних пасоша наплаћивана и по 10.000 евра.

Тада су, како се наводи, оптужени Бојан Ђокић (34) из Зворника, Саво Манојловић (50) из Вишеграда, Бојан Мелезовић (37), Салих Бота (41), Сенад Салтага (58) и Неџад Бајровић (42) из Сарајева, Адмир Малић (27) из Сребренице, Рамиз Салчин (44) из Гацка и Митхад Вејо (35) из Требиња.

Оптужени су и Изет Реџовић (47) из Београда и Неџад Шиљевић (44) из Пријепоља, који имају држављанство БиХ и Србије.

Акција “Папирус” спроведена је 3. октобра 2016, када је претресено 11 локација.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име