Предсједник Србије стигао у Загреб

0
196

Предсjедник Србије Александар Вучић допутовао је данас око 10.00 часова у Загреб у дводневну званичну посјету на позив предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић.

Предсједник се одмах са аеродрома упутио ка службеној резиденцији предсједнице Хрватске, на Пантовчаку, гдје ће у разговорима, најприје у четири ока, а потом и са делегацијама, провести цијело прије подне.

Сат времена уочи његовог доласка испред сjедишта хрватске предсједнице постављена је почасна стража. На Пантовчаку је и велики број српских и хрватских новинара и сниматељских екипа.

Око загребачког аеродрома су током ноћи густо истакнуте српске заставе, а на малом размаку су постављени припадници полиције. Што се тиче безбједносних мјера, посјета Вучића се пореди са посјетом бившег потпредсједника САД Џорџа Бајдена, само што овог пута нису заваривани шахтови.

Уколико се, међутим, процијени да предвиђена рута кретања српског предсједника није безбједна, не искључује се да ће траса бити промијењена у посљедњем тренутку, навели су медији.

Посјета српског предсједника догађа се, како оцјењују хрватски медији, у никад лошијој атмосфери, кад је ријеч о посјетама страних шефова држава или влада.

Осим значајних разлика по свим питањима из билатералних односа, негативном оквиру доприносе и најаве протеста због Вучићевог боравка у Загребу.

Протести су најављени за испред Владе и Сабора и испред сједишта Српског народног вијећа у центру града.

У складу с тим, на улицама главног града Хрватске од јутрос је примјетно појачано присуство полиције, дуж трасе којом ће се кретати његов ескорт, а испред институција су и полицијске траке, које спречавају паркирање и прилаз.

Дио града где су влада и Сабор практично је потпуно затворен, а на Марковом тргу, између њих, и околним улицама нема никог, изузев новинара и полиције.

Протести који су најављени да ће бити на Марковом тргу су онемогућени, али се на Тргу бана Јелачића, у центру града, окупљају од јутра демонстранти.

Полиција је саопштила да је, на основу безбједносне процјене везане за спровођење посебних мјера безбједности штићених особа и објеката, привремено ограничила приступ протестаната Марковом тргу.

С обзиром на то да се ова одлука односи и на учеснике најављеног јавног окупљања за данашњи дан на Марковом тргу, желимо јасно разграничити да се не ради о забрани јавног окупљања, како је то дефинисано Законом о јавном окупљању у члану 14″, наводи се у полицијском саопштењу.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име