Представљамо – Шта су биткоини и чему служе?

0
973

Биткоин (bitcoin) је један од оних феномена за које су сви чули, али ријетко ко је у стању да објасни њихову суштину и финије детаље. Сви знају да је то дигитални новац, који постаје све популарнији у иностранству, али мало коме је јасно како се он зарађује, ко га исплаћује и како се троши.

Биткон је криптовалута (cryptocurrency) коју је 2009. покренула особа или група људи под псеудонимом „Satoshi Nakamoto“. Момак, дјевојка или момци одлучили су да остану анонимни, из потпуно разумљивих разлога. Ова криптовалута није базирана на златној подлози, нема земљу поријекла и иза ње не стоји ниједна држава нити банкарска организација.

Биткоин је комплетно дигиталан, а настаје у процесу који се зове “рударење” (mining), што се изводи на стандардним рачунарима или специјализованом хардверу уз поштовање стриктних правила, што обезбјеђују аутоматски криптографски системи и Биткоин заједница. Ти рачунари и специјализовани хардвер рјешавају комплексну серију математичких алгоритама, а од брзине њиховог рјешавања, то јест акумулиране снаге рачунарског система коју одређена индивидуа посједује – зависе брзина и ефикасност његовог рударења. Рударење је, иначе, аутоматски процес који рачунар обавља континуално, пожељно 24 сата дневно, седам дана у недељи. Супротно устаљеном мишљењу, алгоритми који се рачунају при рударењу немају никакве везе с астрономијом, фармацеутском или одбрамбеном индустријом. Дакле, нико са стране не плаћа за резултате тих једначина. Биткоин може рударити свако, без обзира на земљу или држављанство, а људи који озбиљно схватају рударење имају праве мале фарме рачунара, које су постављене у добро вентилиране собе, гдје “копају” биткоине без престанка.

Сад се ви питате “како из ничега може постати нешто?”, то јест како из калкулација које ничему не служе може настати новац? За детаљан одговор на ово питање морате имати предзнање из политичке економије, али – поједностављено речено – ни папирни новац не вриједи ништа сам по себи, већ му вриједност настаје на тржишту, то јест перцепцији људи да он нешто вриједи. Број биткоина је ограничен, њихово “појављивање” из “ничега” настаје у предвидљивом ритму, што спречава  инфлацију, а то је основни предуслов за повјерење брокера и трговаца који признају биткоин.

Предности и мане биткоина

Биткоин има неколико великих предности у поређењу с традиционалним валутама. Прво, онлајн биткоин трансакције не захтијевају посредника, то јест могуће их је обавити без банке, што их чини примамљивијим за трговце због ниже цијене робе и услуга (нема банкарске провизије). Друго, биткоин трансакције су анонимне, што осим Американаца, који купују дрогу и оружје онлајн, знају да цијене и пасионирани љубитељи приватности, као и онлајн продавци који не желе да им све пролази кроз књиге.

Мане биткоина уско су повезане с предностима. Због тога што контролни орган (банка) не постоји (самим тим нема ни лога трансакције), враћање новца у случају да продавац не испоручи плаћену робу и услуге не може бити законски регулисано. Просто речено, ако неком платите у биткоинима, а тај неко вас зезне, можете се сликати. Према неким статистикама, око 45% биткоин трансакција у последњих неколико година завршило се таквом преваром. Управо зато постоје онлајн мјењачнице, гдје за одговарајући проценат можете конвертовати биткоин у стандардне валуте.

Рударење

Шта вам је потребно за биткоин рударење? Један или више рачунара с јаким графичким картицама, пожељно AMD Radeon или специјализовани уређај који је од нуле пројектован да максимално ефикасно рјешава биткоин алгоритам. И то је то! Укључите справе, подесите клијент за рударење и локацију дигиталног новчаника – и забава може  почети. Заправо, не забава, већ заморно гледање у екран и слушање хладњака на графичкој, који завијају као гладни вуци у јануару.

Специјализовани хардвер за рударење није лако набавити, тако да се наши рудари-аматери у највећем броју случајева одлучују за набавку класичне PC конфигурације с картицама AMD Radeon. Зашто с AMD Radeon, а не с Nvidia – питате се ви. Зато што се биткоин алгоритам, из неког разлога, много брже извршава на AMD него на Nvidia хардверу. Постоји софтвер за рударење који је оптимизован за Nvidia, али чак ни то не помажа да се Nvidia карте по ефикасности рјешавања биткоин алгоритма упореде с Radeon картама. На примјер, једна Nvdia Titan има перформансе које су трипут мање од дупло јефтинијег Radeon 290, што их чини пет до шест пута неефикаснијим рјешењем.

Да ли се рударење исплати, с обзиром да сви причају о томе и да све више људи креће да купује опрему? По тренутној вриједности биткоина, инвестиција од 10.000 евра у опрему вратила би се за седам или осам мјесеци, а све преко тога била би чиста зарада. Наравно, због самог карактера ове валуте, могући су драстични падови и драстична скакања, тако да није искључено да би нови инвеститор пукао као тиква, али и зарадио дупло. Поремећаји на тржишту, попут банкротства мјењачнице Mt.Gox Bitkoin у Токију, негативно утичу на повјерење које људи имају у биткоин и друге криптовалуте, а ту је законска регулатива по којој неке земље, попут Кине и Русије, покушавају да ограниче или забране (Русија) куповину и продају робе и услуга за криптовалуте. Онај ко може успјешно прогнозирати расплет ситуације и будућност криптовалута – то сигурно неће делити с чобанима, већ ће тихо трговати на берзи и гладити браду док буде бројао профит.

Алтернативе биткоину

Биткоин није једина криптовалута у оптицају. Активних и мање активних валута овог типа има преко 100, тако да је у смислену анализу тржишта потребно уложити заиста много времена. Читање специјализованих форума, праћење стања пада и раста специфичних валута у односу на долар у одређеном периоду и савјетовање с неким ко има искуства у рударењу и дитрибуцији криптовалута – све је то апсолутно неопходно ако мислите да урадите нешто на овом пољу. Најпопуларнија замјена за биткоин јесте Лајткоин (litecoin), који је постао популаран зато што је достигао онај “sweetspot” броја људи који га рударе, те тако постао релевантан за мјењачнице, али истовремено исплатив за самостално рударење. Лајткоин можете самостално и ефикасно рударити на једном или неколико рачунара, што за биткоин, због броја рудара, већ одавно није исплативо решење. Просто речено, ако је број новчића фиксан, а све више људи их рудари, појединачном кориснику требаће више времена или више процесорске снаге (популарно зване мегахешови) да ископа одређен износ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име