Представљен филм „Легенда о Грлици“ и роман „ Војник ничије војске“

0
184

У Kултурном центру Пале вечерас је приказан документарни филм аутора Илије Гајице “Легенда о грлици”, посвећен стваралаштву једног од најзначајнијих српских умјетника – композитору Стевану Христићу.

Гајица је рекао новинарима да је филм заснован на новинским чланцима који су пратили бурне говорничке “двобоје” Христића са његовим немилосрдним критичарем Станиславом Винавером.

Аутор каже да је филм забаван и прожет различитим жанровима – мјузикл, комедија, вестерн, мелодрама, посвећен стваралаштву Христића као једног од најзначајнијих српских умјетника.

Током филмске вечери било је ријечи и о књизи Гајице “Војник ничије војске” која је добитник награде “Златна сова” Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Гајица је рекао да роман “Војник ничије војске” обухвата период од 1974. до 2000. године и говори о одрастању једног дјечака, о земљи у којој је живио, њеном распаду, те о крају његовог дјетињства.

Роман је посвећен свим генерацијама које су одрасле у Југославији, али и онима који су рођени послије њеног распада, а који би жељели да виде како је изгледало то наше одрастање“, рекао је Гајица.

Члан Удружења љубитеља умјетност Пале Сњежан Лаловић каже да филм приказују у оквиру Арт викенда који организују сваке године.

Обећали смо да ћемо сваке године имати четири Арт викенда која поклањамо становницима Пала гдје су улази бесплатни. Сада је на ред дошао филм, а сљедеће ће бити позориште, музика, ликовна умјетност“, истакао је Лаловић.

Он је рекао да Удружење ради у сарадњи са Kултурним центром Пале и Kинотеком Републике Српске, која даје техничку подршку, те додао да ће се трудити да убудуће направе добре ствари како би ниво културе подигли на један виши ниво.

Приказивање филма организовало је Удружење љубитеља умјетности Пале, у сарадњи са Kултурним центром.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име