Представљен пилот пројекат „Паметна јавна расвјета у Источној Илиџи“

3
275

Градска развојна агенција Источно Сарајево представила је пилот пројекат „Паметна расвјета у Источној Илиџи“, који има за циљ унапређење енергетске ефикасности и увођења концепта „паметни град“, на територији града Источно Сарајево.

„На неколико постојећих стубова јавне расвјете у Источној Илиџи постављени су одговарајући сензори, а потом је развијена апликација која омогућава праћење и управљање јавном расвјетом, прилагођавање нивоа освјетљења потребама, те мјерење степена загађености ваздуха,“ истакла је Младенка Пандуревић, директорица Градске развојне агенције Источно Сарајево.

Замјеник начелника општине Источна Илиџа, Зоран Аврам, истакао је задовољство што је општина Источна Илиџа  прва која учествује у оваквој врсти пројекта.

„Ово је пилот пројекат који ће нама омогућити да резултате које покаже овај пројекат касније имплементирамо  јер смо ми у међувремену замијенили око 1.400 сијаличних тијела и поставили лед расвјету, а некада је мјесечни износ био око 15.000КМ за електричну енергију, а сада се креће око0 6.000КМ, то је можемо рећи први ниво уштеде, а други ниво уштеде ће бити стављањем сензора покрета који ће омогућити додатну уштеду,“ каже Аврам.

Град Источно Сарајево је увијек спреман подржати добре и квалитетне пројекте који служе за добробит грђана, рекао је Мирослав Лучић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево.

„Сматрамо да морамо бити у току свјетских дешавања у смислу повећања свијести о енергетској ефикасности и заштити животне средине и уштеде електричне енергије. Новац који се уштеди може бити усмјерен у неке друге пројекте,“ истиче Лучић

Александар Мастиловић, екстерни експерт на пројекту „паметнији град“, рекао је да му је било задовољство учествовати на овом пројекту, а којим се Источно Сарајево и општина Источна Илиџа придружило групи градова и паралелно са градом Единбургом у Шкотској покренуло пројекат „Паметна јавна расвјета“.

Поменути пилот пројекат дио је пројекта „ Омогућавање паметнијег града у медитеранској области кроз умрежавање“ који је одобрен у оквиру Интерег Медитеранског програма 2014-2010.

3 коментара

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име