Представљена динамичнија и модернија “Шкода рапид”

0
674

“Шкода рапид” и “рапид спејсбек”: Своје успjешно возило, које је категоријски позиционирано између “фабије” и “октавије”, чешка фабрика “Шкода” недавно је редизајнирала и представила на Салону у Женеви.

Сада је чешки аутомобилски гигант приказао најновије фотографије редизајнираног “рапид седана” и “рапид спејсбека”.

Јасно је да се жељело да “рапид” за 2017. буде динамичнијег изгледа, модернији, а посебна пажња посвећена је “конекцији”, јер су нове генерације аутомобила незамисливе без повезивања с паметним телефонима, интернетом…

Зато су ту, бар што се тиче динамичнијег дизајна, нови фарови, с незаобилазним дневним ЛЕД свјетлима. Промјењен је и предњи браник, а свјетла за маглу су мањих димензија.

Слично “затезање бора” урађено је и на задњем дијелу “рапида” – измјењен је браник и другачија су штоп-свјетла. Опционо, она могу да се наруче с ЛЕД сијалицама, али и затамњена.

Како атрактивне алуминијумске фелне знатно доприносе општем, добром изгледу возила, “Шкода” је припремила нове, љепше, модерније алу-фелне, а у понуди су величине од 15 до 17 инча.

Не много, али ипак видљиво, модернизована је и унутрашњост возила. Нешто другачија је командна табла, а нови су и отвори за вентилацију, као и команде мануелног клима-уређаја. Ту је нови систем WLAN hotspot, који, упарен са смартфонима, пружа конекцију са интернетом, а уз “шкода конект систем” власник у сваком тренутку, путем свог мобилног телефона, може да провјери своје возило, на примјер колико има горива у резервоару, стање пнеуматика и слично. Наравно, како је “Шкода” у систему “Фолксваген групације”, промјена агрегата који се налазе под хаубом била је очекивана. Тако ће сада, умјесто бензинског мотора од 1,2 литра, “рапид” добити модерни “Фолксвагенов” “троцилиндраш” од једног литра – ТСИ (турбо бензинац), који може имати снагу од 95, односно 110 КС.

Јачи бензинац који ће се уграђивати је 1,4-литарски ТСИ са 125 КС. Љубитељи дизел мотора имаће на располагању агрегате од 1,4 литра ТДИ са 90 КС и 1,6-литарски ТДИ са 116 КС.

У жељи да смањи потрошњу, “Шкода” је у сваку погонску јединицу инкорпорисала и “старт-стоп” систем, као и систем за рекуперацију кинетичке енергије која се добија приликом кочења.

Занимљиво је да “шкода рапид спејсбек”, иако је за 18 центиметара краћа од “рапид хечбека”, има за чак 65 милиметара више мjеста за кољена, што говори да је “Шкода” успjела да направи изузетно корисно возило. Тако је, на примjер, код “рапид седана” запремина пртљажника 550 литара, а код “спејсбека” 415 литара, али обарањем задњих сjедишта добија се 1.381 литар великог, корисног утоварног простора.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име