Премијерка Српске изгубила судски спор против Пандуревићеве и БН телевизије

0
682

Окружни суд у Бањој Луци одбацио је жалбу премијерке Жељке Цвијановић и потврдио првостепену пресуду Основног суда да шеф Клуба посланика СДС Александра Пандуревић и БН ТВ нису оклеветали премијерку, нарушили њен углед и нанијели јој душевну бол, као што је тврдила у тужби. Одбачен је захтјев Цвијановићеве да јој се на име душевног бола плати 5. 200 КМ. Цвијановићева је обавезана да Пандуревићевој и РТВ БН надокнади судске трошкове у износу од 1544,40 КМ.

Разлог Цвијановићеве тужбе је Закон о заштити потрошача БиХ који је у Парламенту БиХ усвојен на приједлог СДС-а, а којим се забрањују кредити у швајцарцима, и изјава Пандуревићеве да је ”је Влада РС морала измијенити Закон о облигационим односима и заштитити кориснике кредита у швајцарцима, те да је 13 људи извршило самоубиство због тога и да је њихова душа у рукама Жељке Цвијановић”. Због ових ријечи и прилога на БН телевизији, премијерка је посјетила психијатра јер је, како се наводи у образложењу пресуде ”била узнемирена и нерасположена пар дана”.

Суд је оцијенио да се не ради о клевети него о мишљењу, а да је тужитељица (Цвијановићева) као јавна личност подложна критици, коментарима и осуди јавности.

Ово је пета тужба коју су против шефа Клуба посланика СДС Александре Пандуревић изгубили функционери СНСД-а, а укупна износ који су у разним тужбама потраживали је 160.200 КМ. У три тужбе другооптужена је била БН ТВ јер, како се испоставило, није цензурисала критике власти.

Смисао свих ових тужби је притисак на неистомишљенике и слободно новинарство, као и гушење сваке критике. Власти би очито једино одговарао фластер на устима и повез на очима народа и опозиције.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име