Преминуо Божидар Боки Милошевић

0
364

Милошевић је био шеф Народног оркестра РТС, професор Музичке школе “Јосип Славенски” и члан Београдске филхармоније.

Божидар Боки Милошевић рођен је у Прокупљу 1931. године, а музиком је почео да се бави од 1950. године, када је захваљујући чувеном виолинисти Властимиру Павловићу Царевцу почео да свира у оркестру Радио Београда. Дипломирао је и магистрирао на Музичкој академији у класи професора Брун Бруна.

“За многе си био умјетник, за нас ‘само’ наш тата”, објавила је на свом Facebook профилу поводом смрти оца Бокијева ћерка, Гордана Јовићевић, пренијели су српски медији.

Добитник је многобројних награда и признања, а међу њима и Награду за животно дјело за свеукупан и изузетан допринос очувању српске традиције и културе, коју му је додијелило Удружење за неговање традиције и очување баштине Ниша.

“Одлазећи често у Лесковац код рођака по мајци слушао сам тај мелос, веома јединствен и специфичан, и тако заволео кларинет и звук који њиме производим. Свирао сам на почетку око шест година виолину, а од 1947. не раздвајам се од кларинета. Ако изистински желите да научите да свирате, за један инструмент потребна су два живота”,  причао је новинарима Божидар Боки Милошевић.

За њим је остало четворо дјеце, од којих се троје успјешно баве музиком. Син Милан је такође кларинетиста и живи у Ванкуверу, а кћерке Ксенија и Тијана су концертмајстори Београдске филхармоније.

“Морам једно да нагласим: сваки човек, без обзира на то којим се послом бави, колико је успешан у својој каријери и у личном животу, нико је и ништа ако није успео да од своје деце направи праве успешне и остварене особе”, причао је Милошевић о породици.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име