Преминуо Душан Макавејев, култни српски редитељ

0
147

Српски прослављени редитељ “црног таласа”, Душан Макавејев, преминуо је јутрос у Београду, у 87. години.

Рођен је 13. октобра 1932. у Београду. Родитељи су му били Сергије Макавејев и Јелка рођена Бојкић (1904-1987), прва жена дипломирани ветеринар у Југославији.

Дипломирао је психологију на Филозофском факултету у Београду.

Један је од оснивача филмског црног таласа, филмова којима је критиковао труло друштво, како комунистичко, тако и капиталистичко: “Парада” (1962), “Човек није тица”, “Љубавни случај илли трагедија службенице ПТТ” (1967), “Невиност без заштите” (1968), “Недостаје ми Соња Хени” (1972), “Sweet Movie” (1973), “Горила се купа у подне” (1993)…

Као присталица и велики познавалац дијела психолога Вилхелма Рајха, често је његова учења компоновао у своје филмове. Његов филм “Мистерије организма” (1971) уствари је била посвета овом никад довољно признатом револуционару-психологу.

Био је уредник многих листова: Студент (часопис), Књижевне новине и Данас. Бавио се и писањем за многе часописе. Имао је запажену улогу у студентским демонстрацијама 1968.

Нови Црни талас: Римејк Макавејевог филма!

Добитник је великог броја домаћих и страних награда: Октобарска награда Београда, Сребрни медвед у Берлину, Сребрна арена у Пули, Луис Буњуел у Кану, Сребрни Хјуго у Чикагу, Златно доба Белгијске краљевске кинотеке, „Филмска легенда” коју додељује Фестивал филмова југоисточне Европе са сједиштем у Паризу.

У септембру прошле године промовисан је у почасног доктора на Ректорату умјетности у Београду, заједно са Миодрагом Табачким.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име