Превише интернета негативно утиче на наш мозак

0
86
Фото: Независне

Интернет је увелико промијенио наш свакодневни живот. Гомила информација (добрих или лоших) од нас је удаљена само неколико кликова. Међутим, колико то може бити добро, толико може бити и лоше.

Ново истраживање које су провели истраживачи са Универзитета Western Sydney, Универзитета Харвард, Краљевског факултета, Свеучилишта Оxфорд и Свеучилишта Manchester потврдило је оно што су многи сумњали – превише интернета није добро.

Истраживање у којем је учествовало неколико стотина испитаника показало је како људи који интензивно користе интернет имају лошије памћење и концентрацију од оних који се интернетом користе умјерено или ријетко.

То би уједно могао бити главни разлог зашто млађе генерације, које су рођене у посљедњих 25 година, “другачије Функционишу” од старијих генерација.

Главни су закључци овог истраживања да интензивно кориштење интернета заиста може утицати на бројне функције мозга. На примјер, сталне обавијести и искочни прозори на интернету потичу нас да дијелимо нашу пажњу што у коначници може смањити наш капацитет одржавања концентрације на одређеном задатку, истакао је старији истраживач др. Joseph Firth.

Најугроженија су управо дјеца која тек развијају концентрацију и друге менталне вјештине. Због тога би се посебна пажња требала посветити управо њима. Др. Firth савјетује да се дјеци ограничи кориштење интернета и контролисати садржај који гледају.

Такође, савјетује да се с дјецом разговара о њиховом дигиталном животу не би ли се тако избјегло злостављање на интернету, овисничко понашање и искориштавање.

Водитељ истраживања, професор Јером Сарис, забринут је због промјена које се догађају у мозгу због “инстаграмизације” и “интернетизације” друштва.

Бомбардовање стимулацијама с интернета и инстаграмизација друштва имају способност промјене структуре и функционирања мозга, али и промјене нашег друштва опште, упозорава професор Сарис.

Како бисте минимизовали потенцијалне негативне факторе интензивног кориштења интернета, предлажем вјежбање концентрације и технике “интернетске хигијене” које обухваћају смањивање обављања више задатака истовремено (мултитаскинг), освјештавање сталног провјеравања екрана те смањење кориштења паметних уређаја у вечерњим сатима уз истовремено повећање директних интеракција с другим људима, савјетује професор Сарис.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име