Пријављено 2.078 обољелих од акутних респираторних инфекција

0
220

Домовима здравља у Републици Српској прошле седмице, од 12. до 18. марта, пријавило се 2.078 пацијената обољелих од акутних респираторних инфекција и 1.118 обољења сличних грипу, што је приближно исти број као у седмици раније, речено је Срни у Институту за јавно здравство Српске.

„Највиша стопа обољења сличних грипу у прошлој седмици регистрована је на подручју Бањалуке, Требиња и Источног Сарајева, а најнижа је на подручју Фоче“, наводе из Института.

У болницама Републике Српске од 12. до 18. марта пријављено је 15 случајева тешке акутне респираторне инфекције што је нешто више у односу на претходну седмицу.

Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. година почео је 2. октобра и биће завршен половином маја. Од почетка праћења сезоне регистровано је укупно 56.247 акутних респираторних инфекција и 21.242 обољења сличних грипу.

Када је ријеч о узрасној структури, највећи број пацијената са обољењима сличним грипу је код дјеце предшколског узраста до четири године, те код дјеце од пет до 14 година, а најмање су обољели старији од 65 година.

Из Института наводе да је од почетка надзора у болницама Српске пријављено укупно 153 обољелих и додају да смртни случајеви до сада нису пријављени.

“Од почетка праћења сезоне узето је укупно 139 узорака обољелих од акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипу, а резултати микробиолошке анализе су потврдили 64 позитивних случајева на вирусе инфлуенце тип А и тип Б”, наводе из Института.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име