Прије 31 годину почињен стравичан злочин над српском породицом Зец

07.12.2022. 09:20
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Прије 31 годину, у ноћи са 7. на 8. децембар 1991. године, припадници јединице Томислава Мерчепа убили су породицу Зец.

Загребачка српска породица Зец, отац Михајло, супруга Марија и њихова дванаестогодишња кћерка Александра – ликвидирани су ватреним оружјем у ноћи на 8. децембра 1991.

Имућни загребачки месар Михајло Зец убијен је када је покушао да побјегне из своје куће на Трешњевци у коју су око 23 сата упале наоружане особе, а његову супругу и малољетну кћерку убице су одвеле до планинарског склоништа дома Адолфовац на Сљемену и тамо их погубили. Након убиства, мртва тијела су прекрили смећем, пише Indeks.

Признали убиства па ослобођени

Недуго након што је полиција пронашла тијела, ухапшени су припадници Мерчепове јединице – Муниб Суљић, Игор Микола, Синиша Римац, Небојша Ходак и Снежана Живановић – од којих су неки пред истражним судијом признали убиства, али на суђењу је утврђено како пред истражним судијом нису имали адвоката, а што су по закону за толико тешко дјело морали да имају, па су њихови ранији искази избачени, а они ослобођени.

Правосуђе није процесуирало починитеље злочина, а хрватска страна је, као једини подршке преживјелима, исплата једнократне новчане помоћи Душану и Гордани Зец 30. априла 2004.

Александра, Марија и Михајло сахрањени су у Горњој Драготињи покрај Приједора, родног мјеста Михајла Зеца.

Мерчеп се 2019. брчкао у бањи

Гдје је завршио ратни злочинац Томислав Мерчеп чија је јединица починила стравично убиство 12-годишње дјевојчице и њене породице? Добар дио љета и јесени 2019. године провео је у бањи.

"Index.hr" је у септембру прошле године открио да Мерчеп, који је правоснажно осуђен на седам година затвора због убиства 43 цивила које су убиле његове јединице, умјесто у затвору казну издржава у Крапинским топлицама.

Омогућило му је то Министарство бранитеља на челу с министром Томом Медведом, али и Министарство правосуђа.

Трошак Мерчепова “кажњавања” у бањи, наравно, плаћали су хрватски порески обвезници. "Index.hr" је касније објавио и фотографије Мерчепа у бањи на којима се види да вријеме проводи као било који други слободан човјек. Није имао чак ни пратњу правосудне полиције.

Био и уважен гост на Колиндиној инаугурацији

Томислав Мерчеп 2015. је био и уважен гост на инаугурацији хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић. Почетком 2017. године Врховни суд је Мерчепу правоснажно повећао казну за ратне злочине на седам година затвора. У мају 2017. године загребачки Жупанијски суд га је неправоснажно осудио на пет и по година затвора јер као командант јединице познате као "мерчеповци" није спријечио злочине над српским цивилима.

Срамотна изјава на ХРТ-у

Подсјетимо, ХРТ-е је прије неколико година у емисији "ТВ календар" утврдио да је случај Александре Зец “медијски пренадуван”.

– Због површности хрватског правосуђа трагедија породице Зец нанијела је велику штету Хрватској. Тај трагични случај медијски је предимензиониран до те мјере да је у сјенци остао податак да је, осим Александре Зец, још преко 400 дјеце погинуло током великосрпске агресије, а за шта такође никад нико није одговарао – речено је у "ТВ календару" прошле године.

ХРТ се извинио због те срамотне изјаве, али баш као ни за убиство породице Зец, ни за ту изјаву нико није сносио било какве санкције осим изречених опомена “свима који су учествовали у производно-уредничком ланцу”.

Томислав Мерчеп, чија је јединица починила овај злочин, умро је 17. новембра 2020.

Године 2016. је на Жупанијском суду проглашен кривим за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва, па му је досуђена затворска казна у трајању од 5 година и 6 мјесеци. Мерчепу је утврђена кривица за убиство 43 цивила које су убиле његове јединице. Врховни је суд годину касније повећао казну на седам година затвора.

– Знао је да његови подређени муче, пљачкају и убијају у Пакрачкој Пољани и није предузео никакве мјере да их у томе спречи, чиме им је дао прећутно одобрење да то чине – закључио је између осталог предсједник судског вијећа Здравко Мајеровић читајући првостепену пресуду Мерчепу.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Skijaš 07.12.2022. 12:44
  Srbine pamti...... pamti pa vrati.
Повезане вијести
У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата
Ухапшена два лица због пуцњаве у Сокоцу Ухапшена два лица због пуцњаве у Сокоцу
Бјелица се огласио након данашњег убиства у Сокоцу Бјелица се огласио након данашњег убиства у Сокоцу
Најчитаније
 • Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
  16h 13m
  0
 • Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
  16h 35m
  0
 • У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата
  15h 36m
  0
 • Марко Трифковић из Источног Сарајева матурским радом надмашио наставни план и програм (ФОТО)
  6h 41m
  1
 • У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
  12h 32m
  0