Приказан филм “Љубави једне плавуше” Милоша Формана

0
139

Пројекцијом филма “Љубави једне плавуше”, на Палама је вечерас почела тродневна “Филмотека” посвећена познатом чехословачком и америчком режисеру Милошу Форману, коју организује Кинотека Републике Српске.

Филмски архивиста Кинотеке Српске Борис Чворо рекао је новинарима прије пројекције филма да Кинотека наставља са својим редовним програмом и да је овај пут домаћин Економски факултет на Палама.

“Од сада ће се `Филмотека` одржавати у амфитеатру Економског факултета. Овај мјесец посвећен је чувеном чехословачком и америчком режисеру Милошу Форману који је преминуо ове године у Америци у 87. години”, навео је Чворо.

Он је додао да су на програму три његова дјела, да је филм из вечерашње пројекције настао 1965. године и да је ријеч о раној фази Форманове каријере, док је још увијек стварао у Чешкој на чешком језику, те представља један од најрепрезентативнијих дјела такозваног чешког новог таласа.

За сутра је планирана пројекција филма “Амадеус” из 1984. године, из периода када је Форман већ постао режисер свјетског реномеа и који је награђен Оскаром за режију, а ријеч је о животу славног композитора Волфганга Амадеуса Моцарта.

У четвртак, 15. новембра, биће приказан филм “Гојини духови” из 2006. године, Форманов посљедњи играни филм који се бави фиктивном ситуацијом у животу чувеног шпанског сликара Франциска Гоје.

“Филмотека” почиње у 19.00 часова, а улаз за све пројекције је бесплатан.

Јан Томаш Форман, познатији као Милош Форман, био је чехословачки и амерички филмски режисер, сценариста, глумац и професор. Рођен је у Чаславу 1932. године. Родитељи су му страдали у нацистичким концентрационим логорима током Другог свјетског рата.

Послије рата, као сироче, похађао је угледни Интернат краља Džordža u Podebradiju у Чешкој, гдје се упознао са филмском и позоришном продукцијом.

Са 18 година студирао је сценарио на тада тек основаној, а данас чувеној Прашкој академији сценских умјетности. У родној Чешкој живио је до 1968. године.

За то вријеме снимио је три играна филма, од којих се “Љубави једне плавуше” из 1965. године сматра једним од најрепрезентативнијих дјела такозваног чешког новог таласа.

Након трећег играног филма “Гори, моја госпођице!” /1967/, емигрирао је у САД и тада је процвјетала његова међународна каријера.

Два пута је награђен “Оскаром” за режију, и то за филмове “Лет изнад кукавичијег гнијезда” /1975/ и “Амадеус” /1984/.

Добитник је готово свих најважнијих награда из области филма, укључујући “Златни глобус”, “Бафту”, признања у Берлину и Кану, те награде Европске филмске академије.

Милош Форман преминуо је 13. априла ове године у Конектикату, у САД, у 87. години.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име