Приведен због нелегалног пењања на Монт Еверест

0
991

Полиција у Непалу привела је планинара из Јужноафричке Републике, јер је покушао да се попне на Монт Еверест без обавезне планинарске дозволе, саопштено је из полиције.

Становник Јужноафричке Републике Рајан Шон Дејви ухваћен је раније ове седмице у стационару “Еверест”, гдје му је одузет пасош. Дејви је пристао да се пријави Одјељењу за туризам у полицији у Катмандуу, гдје је притворен јуче.

Шеф Одјељења за туризам Динеш Батарај рекао је да је Дејви био у притвору ради саслушања, али да одлука о казни још није донесена. Он је додао да би казна могла да буде новчана у износу од 22.000 долара, као и да би Дејвију могла да буде изречена забрана уласка у Непал, те да му се на неколико година забрани бављење планинарењем.

Дејвију није дозвољено да даје изјаве новинарима, пошто казна и његови мотиви за ово дјело још нису јасно дефинисани, преноси АП.

Дозвола за пењање на Монт Еверест кошта 11.000 долара по особи. Новац зарађен издавањем планинарских дозвола помаже финансирању Владе Непала, укључујући финансирање припадника Спасилачке службе.

Ове године повећан је број планинара који покушавају да се попну на највиши врх свијета. Претпоставља се да су се многи планинари који нису успјели да дођу до врха у претходне двије или три године вратили да би покушали поново.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име