Проблеми таксиста у Источном Сарајеву годинама без рјешења

1
856
Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

Сарајевски таксисти из оба ентитета исту муку муче већ годинама. Када прелазе ентитетску границу у главном граду БиХ, морају скинути ознаке фирме, а уколико то не ураде могу се суочити са казном која некада премашује и њихову мјесечну зараду.

На стајалишту у Источном Сарајеву таксисти чекају муштерије. Обично их нема много, а откад су им кантонални прописи закомпликовали посао, још их је мање.

– Законом у Кантону Сарајево ми смо изједначени са илегалним таксистима, а ми то нисмо. Радимо 30 година и имамо све потребне документе. Ми улазимо у град јер возимо муштерију и враћамо се одмах, а при повратку не купимо друге муштерије – каже Радислав Батак, предсjедник Такси удружења Радио-таxи из Источног Сарајева,.

Он додаје да је и возачима и муштеријама неугодно када усред вожње морају зауставити возило, како би скинули ознаке. Дешавало се, како каже, да муштерије изађу, јер им све то буде чудно и сумњиво.

– Ако би када скинемо ознаку имали удес, иако је сваки путник осигуран, имали бисмо проблема јер немамо ознака – каже Батак.

Он истиче да им је додатни проблем створила и подјела у Источном Сарајеву, тако да таксисти из Источног Новог Сарајева не смију користити стајалишта која се налазе на територији Источне Илиџе и обратно.

– Тиме смо изгубили и оно мало муштерија које дневно имамо. Таксисти на подручју нашег града су у заиста незавидној позицији – истиче Батак.

Један од таксиста којег смо затекли на стајлишту у Источном Сарајеву каже да су казне ригорозне, те да они то не би могли “покрити” ни мјесечном зарадом, а неки су већ платили и по 500 КМ због ове процедуралне ствари.

– Не знамо више шта да радимо. Вољели би да све буде као раније, јер ми таксисти између себе имамо одличан однос, али власти се не могу договорити – каже овај таксиста.

Овим законом Кантона Сарајево нису задовољни ни таксисти из Сарајева јер сада имају исти проблем и кажу да им, умјесто подјела, треба заједничко рјешење.

Представници власти Источног Сарајева наводе како су покушали да ријеше проблем и нађу заједничко рјешење са колегама из Сарајевског кантона. Предложили су да им пошаљу списак легалних таксиста, али сагласност нису добили, па су због тога одлучили да на исти начин ограниче сарајевске таксисте.

Начелник одјељења за просторно уређење, саобраћај и стамбено – комуналне послове у Граду Источно Сарајево Небојша Џебо за Српскаинфо каже да ће град у наредном периоду поново покушати пронаћи саговорника за рјешавање овог проблема.

– Не планирамо одустати од рјешења проблема таксиста и у наредном периоду ћемо покушати доћи до сазнања ко то опструише – каже Џебо и додаје да су до сада све иницијативе за рјешавање овог проблема ишле управо из Источног Сарајева, док са друге стране није било слуха.

Допунска ознака

Измјенама и допунама Закона о такси превозу уведено је да се сва возила која немају допунску такси ознаку, а коју издаје кантонална служба, сматрају илегалним. Тиме су таксисти из Источног Сарајева ушли у ту категорију и поред тога што имају лиценцу и све друге потребне документе. Уведена је и контрамјера возачима из Кантона Сарајево у Источном Сарајеву, тако да и они морају скидати ознаке.

1 коментар

  1. uvedite mjeru da policija ili nadlezni za kontroluvstoji na prelasku entitetske granice i kada taxi iz sarajeva stane i skine oznaku znaci da vozi putnike na teritoriju na koju nemabdozvolu pa ce oni sami pritiisnuti kanton da rijesi problem ovako oni pokupe musteriju sa aerodroma i dovezu ga u lukavicu uzmu mu pare a nasi taksisti nemaju nista od toga

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име