Програм припреме дјеце пред полазак у школу

0
158
Фото: Бојана Мајсторовић/ РАС Србија

Влада РС обезбиједила је 337.016 KМ за спровођење предшколског програма за ону дјецу која нису ишла у предшколску установу, а ове године требају да крену у први разред основне школе.

Kако је саопштено из Владе РС, у тромјесечни предшколски програм ове године ће бити укључено 4.353 дјеце, што представља око 45 посто од укупног броја дјеце у Српској, која у септембру треба да крену у први разред. Програм ће се реализовати у 39 предшколских установа и 74 основне школе широм Српске.

– Програм ће се изводити од 1. марта до 31. маја и трајаће сваки радни дан по три часа у укупном дневном трајању од 180 минута – наводи се у саопштењу Владе РС.

Подсјећају да Министарство просвјете и културе од 2011. године организује тромјесечни предшколски програм за ону дјецу која нису похађала предшколску установу. Овај програм се остварује у предшколским установама и неким основним школама, у срединама у којима нема предшколских установа, а на основу обезбијеђених средстава у Буџету РС и других извора финансирања.

– Од 2011. године кроз овај програм је прошло укупно 33.280 дјеце, за шта је Влада РС обезбиједила укупно 2.553.442 KМ. Програм припреме дјеце пред полазак у школу представља значајан допринос стварању повољнијих услова за велики број дјеце којима је ускраћено стимулативно и повољно окружење за развој и учење и да, као посебна мјера, поред тога што подстиче квалитетан развој дјетета и што олакшава почетак обавезног школовања, пружа родитељима подршку у њиховој родитељској улози – наводе у Влади РС.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име