Проклетство снижења: Купујете ли ствари само зато што су јефтине?

0
457

Сви смо се бар једном нашли у ситуацији када изговарамо ону чувену „Ма нека се обуче бар једном, добро је“ док тај (не)потребни комад одјеће плаћамо на каси. Такве ситуације најчешће нас затекну када су распродаје или велика снижења, јер шта тада мозак и новчаник знају?

Примамљиви излози, шаренила тканина и приступачне цијене стварају привлачно окружење са циљем мотивисања купаца на потрошачко понашање.

“Снижење је само једна од стратегија која подстиче куповину. Научно је доказано да се таквим, ситуацијским утицајима може објаснити од 20 до 45 одсто понашања потрошача. Најједноставније речено, снижења су осмишљена тако да утичу на нас, тачније на наше понашање, на начин да нам буде жељу за куповином”, говори нам Јована Џевер, психолошкиња из Психолошког центра “Сенсе”.

Зашто долазимо у ситуацију да нешто пожелимо само зато што је јефтино, а ту исту ствар не бисмо купили да је скупља, можемо објаснити са психолошког аспекта када јефтинију ствар посматрамо као поклон, односно осјећамо да смо награђени уколико је купимо.

“Ова ситуација (да желимо нешто много јефтиније) се може јавити код високо импулсивних купаца који имају спонтани однос према куповини. Код појединаца са оваквим карактеристикама, спискови за куповину су отворенији и баш зато су спремнији прихватити неочекиване идеје о куповини, уколико је то било, али и не мора бити у пољу њиховог интересовања”, објашњава нам Јована.

Наша саговорница Милана Самаржија нема проблема са купњом ствари само зато што су јефтиније.

„Што сам старија, тим више волим разумно куповати, па након ‘извиднице’ куповину обично ‘преспавам’ и сутрадан идем по ствари које ми стварно требају. Иако ми то гомилање снижених ствари није непознато. Мислим да то сви радимо до тренутка када схватимо да смо гомилајући непотребне, а јефтине ствари, могли да купимо нешто што кошта више, али и вриједи више“, прича нам она.

За разлику од ње, Маријани Бошњак није страна куповина ствари које се никада и не обуку.

“Прије него што сам почела радити у једној од тих трговина, долазила сам и куповала када ми нешто треба и када ми се нешто свиди, без обзира да ли је снижено и када ће бити. У суштини, нисам ни пратила када су снижења јер не волим да ми није прегледно и кад морам да се трагам за ствари кад купујем. Сада када  радим купујем у пуно већој мјери, а што се тиче снижених ствари, почела сам да купујем ствари и које ми се ниси толико свидјеле, него хајде јефтине су па таман да се и једном обуку”, говори нам она.

Шта се заправо дешава са нама током снижења?

“У ситуацијама снижења ток мисли потрошача пролази кроз одређене фазе и као такав утиче на жељу за куповином и подстиче је. Јавља се осјећај изненадне и спонтане жеље за дјеловањем, привремено се губи контрола, може доћи и до појаве психолошког конфликта и борбе, редуковања когнитивне процјене, као и трошења новца без обзира на посљедице. Другим ријечнима, купац доживи изненадан и снажан порив да нешто одмах купи. Импулс за куповином је комплексан и у основи хедонистички, а може да буди конфликт између осјећаја задовољства и кривице”, објашњава нам Јована.

У зависности од тога шта се дешава у позадини куповине, да ли је у питању уживање или бијег и незадовољство, зависи њено дефинисање, али нека понашања могу се чак декларисати као облици зависности.

“Редовно купујем да нон-стоп имам нешто ново, јер се осјећам љепше, али никад не одем у куповину да ходам и трошим вријеме, него је то брзинска куповина и испробавам ствари које су потенцијал за купити”, говори Маријана за Лола магазин.

Како бисмо спријечили касније жаљење за узалудно потрошеним новцима, психолошкиња Џевер говори нам да је најважније да познајемо своја емотивна стања и да у куповину не идемо како бисмо поправили расположење. Други користан начин представља плански одлазак у куповину са списком ствари које желимо, као и одређивање суме коју планирамо потрошити и придржавање тога.

Саговорница Милана не придржава се нити једног од савјета. За њу је шопинг нешто више од обичне куповине и најчешће представља награду након напорног дана или седмице.

“Ријетко идем намјенски у шопинг. Типа, да купим одједном све што ми треба. То је за мене више ствар растерећујуће ‘извиднице’, у коју идем кад год имам времена. Како често циркулишем по продавницама, наиђем на приступачне цијене и ван временског оквира у којем очекујем снижења“, прича нам она, а изгледа да су јој „извиднице“ успјешне, па не завршава са ормарима претрпаним непотребним стварима.

Иако воли нове ствари, саговорница Александра Малиновић говори нам да јој шопинг представља праву муку.

“У принципу мрзим тај процес бирања, чекања у редовима, испробавања и остало. Online куповина је закон! “, говори нам она и додаје да шопингује углавном сезонски.

Предности и мане распродаја

Све саговорнице сагласне су да распродаје имају своје добре стране као што је за Александру “више ствари за мање пара”, али и оне лоше према Маријани као што су гужве и непрегледности. Милана сматра да на крају, када се цијене “спусте” оне заиста и представљају праву вриједност неке робе.

„То је прилика да по реалним цијенама купимо оно што нам треба. Иако, мислим да нисам једина која се запита шта није океј са производом, ако су осцилације у цијенама прије и послије снижења, драстичне“, говори нам она.

Изгледа да је и у овом “шопинг феномену“ можда најважнији савјет управо тај да требамо познавати себе и своје потребе. Јер, тај тренутак среће када купимо нешто само зато што је на снижењу, врло брзо пролази и не даје испуњење које ствари које захтијевају истински труд и рад нам могу пружити. Вјероватно зато оне и нису на снижењу.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име