Промијењена дефиниција килограма након 130 година

0
417

Научници су на 26. састанку Опште конференције за тегове и мјере, који је одржан у Паризу, изгласали нови начин на који ће се дефинисати килограм, основна јединица за масу.

Ова промјена догодила се након 130 година, а према ријечима доктора наука Алмира Бадњевића промијењена је и дефиниција за Amper, Kelvin i mol, те остале изведене јединице попут Volta, Oma i Džula.

“До сада се дефиниција килограма заснивала на прототипу килограма (Велики K), ваљку висине 39 мм и промјера 39 мм, направљеног од легуре платине (90 %) и иридијума (10 %). Нова дефиниција ће се од сада заснивати на Planckovoj константи. Тачније, научници су маси од 1кг супротставили силу генерисану преко електричне енергије, те ту силу исказали преко Planckovoj константе чију су вриједност фиксирали с великом прецизношћу. Дефиниција Аmpera је успостављена преко елементарног електричног набоја, Kelvin преко Bolcmanove константе, док је моl дефинисан захваљујући Avogadro константи. Надам се да наставници и професори који уче нашу дјецу прате овакве ствари, те да ће ступањем на снагу ових дефиниција и они промијенити своје материјале“, објаснио је Бадњевић.

Стабилност килограма је од кључне важности јер представља темељ за извођење многих других мјерних јединица. Међутим, мјерења су показала да је у посљедњих сто година пракилограм изгубио 50 микрограма своје тежине, што је подстакло научнике да покушају да развију нову дефиницију килограма помоћу малене, али непромјењиве основне јединице зване Plackova константа.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име