Прва сједница Организационог одбора за обиљежавање великог јубилеја

0
200

На Палама је данас одржана прва сједница Организационог одбора Митрополије дабробосанске за обиљежавање 800 година аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом изјавио је да ће ове и идуће године бити реализовани различити програми у оквиру обиљежавања овог великог јубилеја.

“Данас је само почетак активности. Пред нама је велики посао и обавеза, нарочито Митрополије”, рекао је митрополит Хризостом.

Он је нагласио да обиљежавање 800 година аутокефалности СПЦ није само битно за Цркву, него и за српски народ, јер Црква не постоји без народа.

Према ријечима митрополита Хризостома, Митрополија дабробосанска је значајна у националном и духовном простору српског народа, а обиљежавањем овог јубилеја указује се да Црква, поред свих искушења кроз 800 година, може да га прославља на начин на који српски народ то заслужује.

“Народ није много упознат о овој традицији, зато ћемо кроз активности као што су предавања, научни скупови, свечаности током цијеле године говорити о значају тог јубилеја”, нагласио је митрополит Хризостом.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић каже да је презентовао дио пројекта које је Влада Републике Српске у августу усвојила као државно-црквени пројекат, а односи се на обиљежавање осам вијекова аутокефалности СПЦ.

“Биће промоција поштанске марке која симболизује 800 година СПЦ и бићемо у прилици да помогнемо штампање великих капиталних дјела из наше историје. Организоваћемо музичке свечаности, научне скупове, изложбе…”, рекао је Давидовић.

Он је додао да те активности почињу великом акцијом заштите културно-историјске баштине, прије свега иконописа, старих српских књига и рукописа који се налазе по манастирима и библиотекама, обиљежавањем 500 година од отварања Горажданске штампарије.

Давидовић наводи да ће бити показано шта српски народ баштини на подручјима Митрополије која је врло значајна на просторима цијеле БиХ, Републике Српске и ФБиХ.

Члан Организационог одбора и декан на Филозофском факултету на Палама Драга Мастиловић рекао да обиљежавање 800 година аутокефалности СПЦ подсјећа на непроцјењиво благо за цјелокупан српски народ.

“То се посебно мисли када су у питању епархије које су основане 1219. године, јер смо свједоци да је српски етнички простор посебно у периоду 19. и 20. вијека био јако сужен. Српски народ има обавезу да обиљежава не само важне годишњице, попут оснивања Дабарске епархије, данас Митрополије дабробосанске, већ и да на тај начин указује гдје су биле природне границе српског етничког просора”, рекао је Мастиловић.

Он каже да је обавеза да се брани српско-културно насљеђе, јер је српски народ под великим притиском и отима му се оно што је у историји било његово и проглашава нечим туђим.

“Немилосрдно се отима насљеђе, као што се отима српска Горажданска штампарија коју хоће да прогласе као `босанско културно насљеђе`, отима нам се и Чајничко јеванђеље. Због того смо ми као народ обавезни да заштитимо културно и национално насљеђе обиљежавањем великог јубилеја”, навео је Мастиловић.

Професор Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки” у Фочи Дарко Ђого рекао је да обиљежавање 800 година аутокефалности СПЦ и Митрополије дабробосанске право вријеме да се посвједочи да су сви средњовјековни споменици настали на подручју БиХ саставни дио српског културног цивилизацијског црквеног насљеђа.

Сједници су присуствовали представници СПЦ, професори Универзитета у Источном Сарајеву, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представичком дому парламента БиХ Сташа Кошарац, први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник, начелници општина Пале Бошко Југовић, Фоче Радисав Машић и Вишеграда Младен Ђуровић, те представник града Источно Сарајево Александар Караџић.

Српска црква аутокефалност је стекла 1219. године, а њен први архиепископ био је Свети Сава.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име