Први мај и ове године  радници дочекали са малим платама и лошим условима рада

0
132
Фото: СРНА

Први мај и ове године су радници у Републици Српској  дочекали са малим платама, лошим условима рада и без тренда који указује да би се то могло промијенити, упозорава Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и комуналне дјелатности РС.

– Грађевинци су Празник рада дочекали без колективног уговора, а у комуналној дјелатности социјални дијалог је прекинут већ годину дана. Ситуација је слична за 90 одсто радника у свим дјелатностима. Оних преосталих десет одсто и нису радници, него нека виша класа – каже Врабичићева.

На грађевинама погинуло 11 радника

Нажалост, лани смо имали осам смртних случајева на грађевинама, ове године већ три, а сезона још није ни почела. Ниједан од њих није страдао зато што је био пијан, нити зато што је урадио нешто погрешно. Они су изгинули јер су били преморени и приморани да раде без одговарајуће заштите – каже Драгана Врабичић за Српскаинфо.

Додаје да се Закон о раду не поштује, јер људи на грађевинама раде од јутра до мрака, данима и мјесецима без одмора. Због умора им, тврди, пада концентрација и онда се дешавају несреће.

Ни Закон о заштити на раду се не поштује, послодавци не чувају раднике, нису заштићени објекти на којима грађевинци раде, нису ограђене скеле, грађевинци раде на висини без заштитних мрежа. Не своди се заштита само на шлем, шлем не може помоћи раднику, који падне са скеле – поручује предсједница Синдиката грађевинара РС.

Да ли је боље изгубити посао или главу

Неки кажу „немојте пристајати на све, боље је изгубити главу него посао,“ и ја бих се у принципу сложила са таквим ставом, али ставови су једно, а живот друго. Људи напросто морају радити, чак и непријављени и за минималац, да би прехранили породице. Треба извршити притисак на послодавце, да заштите људске животе, да коначно схвате да је њима у интересу да имају здраве, одморне и задовољне раднике – каже Врабичићева.

Проблем је, додаје, и то што радници нису синдикализовани. У области грађевинарства у РС у само 15 предузећа дјелују синдикалне организације.

– У грађевинским фирмама, гдје је формиран синдикат, а то су велике и озбиљне фирме, несреће на послу се нису дешавале, јер су радничка права, у сваком погледу, боље заштићена – тврди Врабичићева.

Ако ти нећеш, има ко хоће!

Она додаје да је у РС достојантвен рад права реткост, јер су радници, који поштено зарађују своје плате,  због услова рада и односа послодавца и државе према њима,  доведени у ситуацију да им је достојанство угрожено.

И данас послодавци кажу радницима: “Ради како ти ја кажем, ако нећеш, има ко хоће”. Најгоре је што то више није тачно. Нема више радника, али послодавци и даље понављају своју мантру. Остаће без радне снаге, а неће схватити да радници њима  стварају капитал, да без достојанственог рада нема ни њиховог капитала. Морају заштити, наградити и поштовати оног ко им ствара тај капитал. Нормално је да радници раде осам сати, осим ако је стање ванредно, да празнике проводе са својим породицама, а да они који раде за празник примају дупле дневнице. Нормално је да људи без стреса одлазе на посао и да на радном мјесту буду креативни и продуктивни. Ово у чему данас живимо није нормално – оцјењује Драгана Врабичић.

Кад 15 радника прави зграду од 10 спратова

 Када је у питању рад на црно, који је рак рана у грађевинарству, Врабичићева оцјењује да су ствари понекад толико очигледне, да није лако правити се невјешт.

– Ако једно грађевинско предузеће гради зграду од десет спратова, а има пријављених 15 радника, није тешко уочити у чему се ту ради. Питам се само како они са тако малим бројем запослених „покрију” све позиције, од копача до инежењера, а да контролни органи не примјете да ту нешто не штима – каже Врабичићева.

За епидемију рада на црно одговорна је, тврди,  држава, која то толерише. Истовремено, та иста држава губи порезе и доприносе, и стиче незадовољне грађане – раднике, који су закинути и који не могу мирно чекати старост, јер радом на црно не могу зарадити пензију.

Зашто се то толерише и зашто се инспекцијске контроле унапред најављују? Зато што су политичке странке заробиле све у овој земљи па и подручје рада, категорична је предсједница Синдиката грађевинара РС.

Додаје да има и одличних послодаваца, који измирују све обавезе, и да би било неправеднпо рећи да су сви исти.

– Ипак, велики број њих је у спрези са политиком и тако фунционише и рад на црно, не само у грађевинарству, него и у угоститељству,  туризму и трговини. У свим овим областима нарочито су угрожени сезонски радници – каже Врабичићева.

Решење за рад на црно су, тврди,  већа овлаштења инспекције, али и већа освјештеност радника, за шта се требају побринути синдикати.

– Инспекторе треба платити како доликује, а Пореска управа треба да чешља обвезнике, јер има очигледних ситуација, гдје није тешко закључити да људи раде на црно. Наравно и раднике треба освјестити да не пристају да раде на црно и да не пристају да дио плате примају у коверти, јер је и то рад на црно – закључује Драгана Врабичић.

Дајте људима да имају шта јести и гдје се лијечити!

– Одлазак радника је најтужнији проблем, али није велико умеће наћи решење за то. Треба повећати плате, поправити услове рада, дати људима могућност да школују децу и да имају шта да једу и где да се лијече. Међутим, нисам видјела да се послодавци, па ни држава, баш труде да им то обезбиједе и тако их задрже – каже Врабичићићева.

Додаје да радници одлазе у иностранство и због социјалне и друштвене несигурности и зато да би зарадили солиднијие пензије, што је у РС, због рада на црно, немогуће.

– Деценијама послодавци штеде само на радницима, а политичке елите живе на рачун радника. Сад је то дошло на наплату – закључује предсједница Синдиката грађевинарства и комуналних дјелатности РС.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име