Први возач аутомобила била је жена

0
253
Фото: Ilustracija / Први возач аутомобила била је жена

Док је генијалан њемачки конструктор Карл Фридрих Бенц познат готово свима који прате историју аутоиндустрије, јер је створио Benz Patent Motorwagen, његова супруга Берта Бенц у цијелој причи није имала нимало занемариву улогу, а о њој се мало пише.

Наиме, Берта Бенц је подједнако заслужна за успјех пројекта првог моторног возила, односно моторизоване кочије назване Benz Patent Motorwagen. Знала је да њен супруг често буде сумњичав према својим изумима, да има премало вјере у себе и своје способности, а да је притом сјајан иноватор.

Да би му доказала како је Benz Patent Motorwagen одличан изум искрала се из куће те једног јутра у августу 1888. године, уз помоћ синова, тихо изгурала возило из гараже те с њима храбро кренула на путовање дугачко више од 200 километара.

Кад се Карл Фридрих Бенц то јутро пробудио на столу је пронашао Бертину поруку у којој је писало да је отишла, са синовима 13-годишњим Ричардом и 15-годишњим Јуџином, до родног Форцхајма у посјету мајци. Током путовања дугог готово 104 километра у једном смјеру Берта Бенц сусрела се с бројним потешкоћама попут недостатка горива и механичких проблема, али њеним завидним знањем о машинству успјела је све да ријеши.

Иако се годинама сматрало да је мотор запремине 954 кубичних центиметара развијао 500 W односно 0,75 коњских снага, каснији тестови на Универзитети у Манхајму показали су како је мотор располагао са 670 W односно 0,9 коњских снага при 400/мин.

Кад би 0,9 коњских снага било недовољно за савладавање успона с моторизованом кочијом масе 360 килограма гурали би је синови, кад би примијетила да се мотор прегријава прошла би кроз прву локву, кад су јој отказале дрвене кочнице навратила је код постолара да направи кожне… Углавном, Берта Бенц нашла је рјешење за све, а на крају цјелодневног путовања телеграмом се јавила супругу. Код мајке је остала готово пуна три дана, а потом се истим начином вратила кући те тиме закључила путовање укупне дужине веће од 200 километара.

Тиоком занимљивог путовања од Манхајма до Форцхајм и натраг Берта Бенц и Benz Patent Motorwagen били су права сензација. Многи су се мицали с пута у невјерици гледајући кочију која галами и дими, а вози сама, без коњске запреге…

Кад се вратила кући Берта Бенц супругу је стручно елаборирала све потешкоће с којима се сусрела и усмјерила га према првим модификацијама. Карл Фридрих Бенц пажљиво ју је послушао и примјенио све сугестије, чиме је Benz Patent Motorwagen знатно побољшан.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име