Пукла брана на Лапишници изнад Сарајева

0
1225

Служба цивилне заштите Општине Стари Град Сарајево претходних дана је вршила сталне обиласке терена како би се правовремено реаговало у случају излијевања ријека усљед отапања снијега и великих количина воде.

Ова служба евидентирала је највећи проблем на локалитету Лапишница тунела, који територијално припада Републици Српској, али су се проблеми због новосаграђене мини бране и конструкције моста у овом дијелу, одразили и на стање у Старом Граду.

Наиме, на овој локацији изграђена је брана и конструкција моста који повезује обале Миљацке, а у сврху превоза тешких грађевинских машина које учествују у градњи мини хидроелектране на Миљацки, у селу Довлићи на подручју општине Источни Стари Град.

Усљед великих количина воде, брана и мост су задржавали све накупине које је Миљацка носила и спрјечавали проток воде због чега је дошло до формирања вјештачког језера.

У ноћи са 2. на 3. фебруар због велике количине воде која се задржавала, дошло је до пуцања бране и конструкције моста.

Велике количине воде са свим што је било накупљено на брани (греде, грађевински материјал, стабла, гуме итд) ударили су великом снагом у брану на Бентбаши и само због сталног надзора надлежне службе и правовремене реакције упосленика на брани Бентбаша који су је на вријеме спустили, није дошло до већих посљедица.

Због свега наведеног и евидентне опасности која се може очекивати порастом водостаја Миљацке, Служба цивилне заштите Општине Стари Град затражила је хитну реакцију надлежних институција: Агенције за водно подручје ријеке Саве, Федералне и кантоналне управе цивилне заштите, Завода за водопривреду, те исте дописе упутила и премијеру Кантона Сарајево и градоначелнику Града Сарајево.

Од наведених се тражи да хитно предузму одговарајуће мјере из своје надлежности, саопштено је из Општине Стари Град.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име