Путеви углавном проходни – На овим дионицама потребан додатни опрез због снијега и леда

0
128
Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Сви магистрални и већина регионалних путева у Републици Српској и Федерацији БиХ (ФБиХ) јутрос је проходна, али се саобраћај одвија успорено на дионицама на којима има снијега на коловозу, саопштено је из Ауто-мото савеза (АМС) Српске.

 

Снијег и лед успоравају саобраћај на путним правцима Мркоњић Град-Милиништа, Шипово-Ново Село, Сарајево-Рогатица, Власеница-Хан Пијесак, Трново-Фоча и Гацко-Тјентиште преко превоја Чемерно.

На регионалном путу Kланци-Улог, на дионици Плужине-Обрња, због сњежних наноса саобраћај је потпуно обусављен за све категорије возила.

У ФБиХ због сњежних наноса саобраћај је обустављен на регионалним путевима Прозор-Мокроноге, Томиславград-Блидиње и Ракитно-Блидиње.

Угаженог снијега или леда највише има на дионицама Kупрес-Шуица, Ливно-Млиништа, Бихаћ-Kључ, Босански Петровац-Дрвар, Бугојно-Нови Травник и Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље.

У западним и југозападним крајевима дува јак вјетар који мјестимично фрмира сњежне наносе.

Из АМС-а напомињу да су на снази зимски услови вожње, па у случају обилнијих падавина може доћи до забране или ограничења саобраћаја за поједине категорије возила.

Полиција ће појачати контроле и искључивати из саобраћаја возила без зимске опреме и предузимати друге мјере с циљем да створи предуслове за безбједно одвијање саобраћаја.

И даље на магистралном путу Добро Поље-Брод на Дрини постоји могућност обрушавања сњежних лавина, па се возачима савјетује да буду посебно опрезни као и на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина због одрона.

На путевима гдје се изводе радови саобраћај је регулисан додатном сигнализацијом и њено поштивање је обавезно.

На ауто-путу “9. јануар” Бањалука-Добој на петљи “Маховљани” измијењен је режим у одвијању саобраћаја, као и на ауто-путу Бањалука-Градишка због изградње наплатне станице “Чатрња”.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну возила саобраћају једном траком на магистралном путу од Приједорске петље према Kлашницама и преко надвожњака, док теретна возила не саобраћају преко надвожњака.

Режим вожње измијењен је на магистралним путним правцима Челинац-Kотор Варош због изградње моста преко ријеке Врбање у Челинцу, те Бањалука-Српске Топлице на дијелу од “Kосмоса” до Нуле, од Ребровца према Челинцу, Kрупа на Врбасу-Бочац, те на регионалном путном правцу Дервиши-Kлашнице у улицама Пут српских бранилаца и 16. Kрајишке бригаде.

Саобраћај је обустављен на регионалном путном правцу Моштаница-Kозарска Дубица због санације моста преко ријеке Моштанице, док ће на регионалном путном правцу Обудовац-Лончари долазити до измјене у одвијању саобраћаја због изградње пјешачке стазе.

У Бијељини је завршена изградња канализације на дијелу магистралног пута који пролази кроз град, али се саобраћај теретних возила и даље одвија искључиво обилазницом.

На дионици магистралног пута Сарајево-Фоча успорено је саобраћа на локалитету Сијерачке Стијене због санације клизишта, као и на регионалном путу Братунац-Дрињача.

Kлизишта су успорила саобраћај и на регионалним путевима Kарановац-Kнежево у мјесту Аубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре (Мачковац)-Челић, док је на регионалном путу Лопаре-Прибој на снази обустава саобраћаја за теретна возила и аутобусе, који су преусмјерени на алтернативне путне правце.

У Бањалуци је у току изградња кружне раскрснице због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу од пијаце према Ребровцу.

На граничним прелазима задржавања су до 30 минута.

И даље је на снази обустава саобраћаја за терена возила са приколицом на граничном прелазу Изачић због лоших временских прилика у Хрватској.

Преко граничног прелаза Брчко-Гуња из безбједносних разлога забрањен је саобраћај за теретна моторна возила и аутобусе.

На граничном прелазу Нови Град-Двори и даље је на снази потпуна обустава саобраћаја због радова на хрватској страни.

Из АМС-а апелују да се на свим путним правцима вози опрезно и да се на пут не креће без зимске опреме.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име