Путин са МИГ-овима слијеће у Београд, а ово су детаљи његове посјете

0
701
Фото: РАС Србија

Владимир Путин данас ће бити гост српске престонице, због чега се у главном граду очекује “опсадно стање”. Долазак предсједника Русије очекује се око поднева, нако чега је планиран свечани дочек испред Палате правде, а потом и сусрети са српским званичницима, свечани пријем и на крају обраћање окупљеним грађанима испред Храма Светог Саве у Београду, заједно са предсједником Србије Александром Вучићем.

Београђани данас већ од преподневних часова могу да очекују саобраћајне гужве, измјене на линијама градског превоза, па чак и забрану проласка појединим улицама уколико се “поклопе” са Путиновом трасом. Надлијетање хеликоптерима, снајперисти на зградама, полицајци на сваком ћошку, биће данас сасвим нормални призори на улицама.

Како и када стиже

Иако се тачна сатница сутрашње посјете из безбједносних разлога не зна, очекивања су да ће Путинов “љушин” око поднева слетети у Београд. Њега ће из Москве пратити тамошњи војни авиони, али ће га по уласку у српски простор “преузети” МИГ-ови који ће да допратити до београдског аеродрома.

Ту ће га сачекати његов аутомобил “аурус сенат”, кога зову и “звијер”, и којим ће се возити током посете. У његовом непосредном окружењу биће педесетак припадника руске Федералне службе обезбјеђења, и још око 200 који су ангажовани на његовој безбједности.

Међутим, о његовој безбедности бринуће и српска војска и полиција, а према незваничним најавама ријеч је о око 7.000 људи. Процена је да ће Путин имати најмање три прстена обезбјеђења, који ће “покривати” његово кретање што са земље, што из ваздуха.

Са аеродрома на гробље

Руског предсједника ће на аеродрому дочекати српски колега Александар Вучић. Њих двојца ће се заједно упутити на Гробље ослободилаца Београда, гдје ће положити вијенце, као и на Споменик Црвеноармејцу.

После тога Путину ће, уочи званичних разговора, испред Палате Србија бити приређен свечани дочек. Путин ће ту имати прилику да обиђе изложбу Српско-руске везе у документима Архива Србије од 1804 до 1918“. године.

Саобраћај “у блокади”

Иако је траса кретања руског предсједника тајна, ипак је познато који ће делови града бити потпуно блокирани, али и гдје ће бити измјена у саобраћају.

То су, најприје, аутопут од аеродрома “Никола Тесла”, као и потез око Палате “Србија”, који ће у неколико наврата бити потпуно затварани, на шта би посебно требало да обрате пажњу они који тог дана планирају да путују из београдске ваздушне луке.

Осим пријема у Палати “Србија”, најављено је да ће руски предсједник посјетити, и то директно са аеродрома, Гробље ослободилаца Београда, што значи да ће саобраћај сигурно бити заустављен на потезу од Вуковог споменика до Богословије, али и кроз центар града куда делегација буде пролазила.

Коначно, главни догађај предвиђен је код Храма Светог Саве, а предсједници Александар Вучић и Владимир Путин требало би, како сазнаје Блиц, да се обрате на овом мјесту окупљенима око 18 часова, тако да је вроло извјесно да ће тада бити затворен комплетан потез од Аутокоманде до Славије.

Путин поручио: Настављамо испоруку оружја

Уочи доласка у Србију, Путин је дао и неколико интервјуа домаћим медијима, у којима је, између осталог, поручио да његова земља помаже јачању одбрамбених способности Србије и да ће то наставити да ради и у будућности.

– Високо ценимо чврсту приврженост српског руководства курсу очувања неутралности земље. Истовремено, већ много година помажемо јачању, одбрамбених способности Србије: испоручујемо наоружање и војну технику, пружамо помоћ у њиховој поправци и модернизацији. И даље ћемо развијати војно-техничку сарадњу – рекао је Путин за Новости.

Он је нагласио да су билатералне везе Србије и Русије у успону у свим сферама, да се повећава робна размјена, а да су руска улагања у српску привреду премашила износ од четири милијарде долара.

Потписивање споразума

Приликом посјете руског предсједника Србији, српске и руске власти постисаће 21 споразум о сарадњи у најразличитијим областима, од културе, преко инфраструктуре, па све до коришћења космичког простора у мирнодопске сврхе и то са “Роскосмосом”.

Међу њима су усговори и споразуми о реконструкцији “Ђердапа 2”, гасног складишта “Банатски двор”, сарадњи између руских и српског универзитета…

Иначе, са Путином ће овог пута у делегацији бити министри трговине и рада Денис Мантуров и Максим Топилин, министар за дигитални развој, везе и масовне комуникације Русије Константин Носков, као и генерални директор “Росатома” Алексеј Лихачов.

У делегацији ће бити и шеф Фонда “Сколково”, бивши потпредсједник владе Аркадиј Дворкович, генерални директор “Руских жељезница” Олег Белозјоров, као и али и ректори три велика универзитета с којима ће бити потписани споразуми.

Очекивано, у делегацији ће бити и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Шетња до Храма светог Саве

Након официјелног дела, дочека и састанака предсједника и делегација, у плану је шетња грађана од Палате “Албанија” до Храма светог Саве, гдје би двојица предсједника требало да де обрате окупљенима. Русија је иначе финансијски помогла украшавање иосликавање Храма.

Одлазак из Србије

Након обиласка Храма, по Путина поново долази његов специјални аутомобил, који га вози на аеродром, а потом назад у Москву. Овом приликом, он највероватније неће преспавати у Србији, иако се спекулисало да би то можда могло да се деси, пише Блиц.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име