Путин упутио јасну поруку: Русија подржава свако рјешење које Србија постигне у вези са КиМ

0
94

Министар одбране Александар Вулин оцијенио је данас да је руски предсједник Владимир Путин упутио веома јасну, дипломатску и политичку поруку да Русија подржава свако рјешење (у вези са КиМ) које Србија постигне.

„Дакле, оно што одговара Србији, одговараће и Русији… И то је од великог значаја за нас, да имамо подршку тако велике земље и њеног лидера“ рекао је Вулин за Радио Београд.

Путин је, каже, у тој поруци рекао да је Резолуција 1244 и даље на снази и да, уколико неко мисли да се може без те резолуције рјешавати питање КиМ, тај то ради на силу.

Он подсјећа да у Резолуцији 1244 има дијелова који су позитивни за Србију, али и оних који су тешки.

Навео је и да је врло тешко образлагати европски пут, због њихове политике двоструких стандарда, а као примјер навео таксе које је Приштина увела за производе из централне Србије на које је Европа прво ћутала, а потом “стидљиво реаговала”.

„Не разумијем зашто не примијени правила, зашто не примијени уговорне одредбе, одреднице које су наведене у Споразуму о стабилизацији и придруживању баш за овакве случајеве“ каже Вулин.

Како каже, ЕУ има могућности да реагује на озбиљнији начин и каже Приштини – са оваквим понашањем, ваша европска перспектива не постоји.

„Или ћете спровести Споразум о стабилизацији и придруживању или никада нећете добити визну либерализацију, никада нећете постати дио Европске уније, што то не кажу, што се тако не понашају, него дођу и кажу – укините таксе, али фали ми иза тог зареза, фали ми наставак, или ће се десити то и то. Знате, нама се увијек каже ако нешто не урадите, биће то и то“ каже Вулин.

Примјећује и да цијела Европа ћути док се “пред нашим очима прави велика Албанија”.

„Ни једне једине ријечи. Можете само замислити како би неко реаговао кад би неко у Србији почео да говори на тај начин. Шта би нам се десило и какве бисмо пријетње врло, врло брзо добили и шта би нам се у крајњој линији десило. Цијела Европа ћути“ каже Вулин.

Играње са великом Албанијом је јако опасно, већ је, каже, узнемирила цијели Балкан, а може да уради и много горе ствари.

Када је ријеч о војсци Косова, Вулин сматра да није питање чија је војска јача, већ је спорна намјера.

„Ви нама показујете да се ви спремате за некакав сукоб, сукоб који ми не желимо. Зашто то радите? Значи, спорна је намјера и спорно је за кога се то прави и против кога се прави таква војска и наравно, Срби не треба никад и ни на који начин да пристану на уцјене и постану дио те формације, јер свако ко уђе у ту формацију мора да зна да ће једног дана бити употријебљен против своје браће, својих комшија, својих сународника, ни против другог“ упозорава министар.

Одговарајући на питање о враћању војног рока, Вулин истиче да је то врло комплексна ствар и да није само ријеч о “анализи колико ће нам новца требати и гдје би требало да отворимо касарну или колико нових униформи треба да набавимо”.

„То је и политичка анализа, то је и економска анализа, колико ће то коштати, да ли земља то може да издржи, који су позитивни ефекти тога, који су негативни ефекти, наравно, то је дакле заиста веома комплексно и ми ћемо изаћи пред предсједника Републике и врховног команданта, са конкретним чињеницама, а онда ће се одлуке донијети“ рекао је Вулин.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име