Радимо три посла за једну плату, па се разболимо: Ово су посљедице хроничног стреса на послу

0
378
Фото: shutterstock

Од тешког, прекомјерног, фрустрирајућег или посла који не волите, можете се разбољети на више начина.

Колико год да је нормално да на послу имате лоше дане, постоје јасни знаци који указују и на то да привремено оптерећење прераста у озбиљнији проблем, те да вам стрес на послу уништава здравље, упозоравају стручњаци.

Сматра се да стрес узрокује или је окидач за чак 75 одсто болести човјека.

– Стрес је саставни дио живота и он треба да буде изложен одређеној количини стреса који је покретач на акцију и промјену. Међутим, ако су стресори хронични и ако изложеност стресогеним притисцима превазилази психичке капацитете особе и њене одбрамбене механизме, стрес може негативно и веома штетно да утиче на соматско и ментално здравље појединца. У данашње вријеме када је човјек изложен низу фактора, као што су осјећај егзистенцијалне угрожености, брзе промјене, напредак технологије и бржи пренос информација, стрес постаје све већи проблем савременог човјека – истиче психолог и психотерапеут Татјана Прерадовић Сјеница.

Један од најчешћих узрока стреса на радном мјесту долази из нејасне и недефинисане радне улоге. То је, потврђују радници у РС, све чешћи проблем, махом у приватном сектору, али нису поштеђени ни они запослени у јавном сектору.

– Просјечан радник код нас ради три посла за једну плату, а просјечан послодавац то очекује. Често се подразумијева да радимо послове и о којима ништа не знамо претходно. У таквим радним условима, перманентно смо изложени стресу – каже један запослени у Бањалуци.

Све више је и оних који пате на послу, јер су принуђени да раде послове који их не занимају или за које се нису школовали, да би имали извор прихода.

Хронична изложеност стресу, кажу психолози, доводи до емоционалне и физичке исцрпљености организма, појаве синдрома прегоријевања, појаве соматских и психичких болести и трајног оштећења здравља.

– И сама организација осјети посљедице ако су запослени изложени хроничном стресу. Смањена је продуктивност и радна учинковитост, повећане су жалбе купаца, повећана је несигурности радних пракси, повећана је стопа повреда на раду, а смањена преданост послу и веће је одсуство са посла – каже Татјана Прерадовић Сјеница.

Међу првим знаковима проблема је несаница. Управо бесане ноћи или често буђење у току ноћи је једна од првих ствари на које се жале људи који су оптерећени послом. Ако тај проблем траје, то може бити знак да је стрес почео да трује тијело.

– Стрес на послу најчешће се одражава у виду неуротских сметњи, а то су прије свега несаница, затим нервоза, раздражљивост, апатичност, депресија, анксиозност, осјећање дугорочног умора и исцрпљености, а све то може довести до неких психо-соматских сметњи на физичком плану. Тада осјећамо лупање срца, презнојавање, имамо осјећај тјескобе, односно притискање у грудима, губитак концентрације, промјене у апетиту и ритму спавања или претјерану успаваност. То су неке манифестације које се онда одражавају и на ефикасност у послу – објашњава психолог Завода за медицину рада и спорта РС Татјана Гојић.

Све то посебно је опасно ако особе раде на пословима са повећаним ризиком.

– Радници као што су грађевинци се могу повриједити, а имали смо скоро неколико чак и погибија на радном мјесту. Ако су радници префорсирани и раде више него што могу радити физички, то се лако деси – каже Гојић.

Њено искуство у раду показује и да је незадовољство људи код нас све израженији проблем.

– Људи постају све више апатични због услова живота, а дио тога су и услови рада. Они функционишу до граница своје издржљивости, онда то некоме оде у неуротске симптоме, па то може отићи предалеко и прећи у неке трајне симптоме. Све зависи и од особе, како се постави и колико је издржљива – додаје Гојић.

Мобинг, кратки рокови, неизвјесност…

– Међу узроцима стреса на радном мјесту су и страх од губитка посла, неусклађености радних задатака, непостојање подршке руководиоца, конфликти на радном мјесту, мобинг, кратки рокови, велики обим и број радних задатака, велики ниво одговорности, неочекиване промјене на послу, честа путовања, неизвјесност, итд. Ако се човјек бави послом који воли и ако за тај посао посједује одговарајуће способности и компетенције, мање је подложан стресним реакцијама и обрнуто – наводи Прерадовић Сјеница.

Знаци да вас посао трује

– Не можете да спавате

– Имате болове у врату, раменима и главобољу

– Имете грчеве и болове у мишићима

– Ментално здравље се погоршава

– Чешће се разболијевате

– Губите интересовање за секс

– Константно сте уморни

– Имате стомачне тегобе

– Мијења вам се апетит

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име