Радио-станица за усамљене псе

0
383

Бити власник кућног љубимца је нешто што захтијева одговорност јер је неопходна брига о њему. Многи од власника са зебњом одлазе на посао не знајући какво ће стање пронаћи по повратку кући. 

С друге стране, пси кад остану сами некада се забављају прављењем нереда по кући, што власнике доводи на границу стрпљења. Наравно, иако постоји могућност да свог пса оставите у специјализованом “вртићу за псе”, неким псима то не одговара.

Управо о томе је размишљао и један њемачки радио-водитељ који је такође власник пса. Он је одлучио да 24 сата емитује програм искључиво за псе, кућне љубимце који остају сами у кући. Ова радио-станица пушта релаксирајући програм који псе буквално држи поред радио-пријемника, док се истовремено никад не осјећају усамљено.

Стефан – Стоки Сток, водитељ на њемачком РадиоТону, први је дошао на ову необичну идеју. Наиме, његов радио је прилично слушан у њемачкој покрајини Баден Виртемберг и кад је објавио да покреће радио-станицу искључиво за псе, многи су мислили да се ради о првоаприлској шали. Међутим, Сток је био више него озбиљан. 

Посљедња три мјесеца нова радио-станица Хало Хасо пушта музику искључиво за усамљене псе, а он се може слушати и путем интернета. Сток каже да је инспирација за ову врсту радио-програма био његов кућни љубимац Лајла, јер је знао да јој је досадно док је он на послу. Обично се забављала и убијала досаду тако што је кидала ствари по кући.

Онда је Сток, заједно са колегом с посла, почео да истражује која је то врста музике која умирује псе и која ће их привући. У први мах су схватили да је то комбинација мало бубњева и електричне гитаре, с тим да обавезно мора бити нека “лаганија ствар”. 

Углавном, то нису актуелни хитови, већ махом старије, хипи пјесме. Управо на основу тог истраживања Сток је направио плеј-листу за свој радио-програм Хало Хасо. “Заправо, овдје није ријеч о томе да потпуно умирите пса”, каже Сток о свом Хало Хасо, те додаје:

Суштина овог радио-програма јесте да се пас не осјећа усамљено“. Откако је покренуо овај програм, прве реакције је пратио преко своје Лајле. Наиме, примијетио је да она више није тако немирна и нервозна кад га нема. Штавише, постала је релативно мирна док је он на послу. Некада јој чак упали радио кад он жели да поподне одмори. 

Ипак, експерти нису увјерени да Хало Хасо може бити значајан за псе. Зигфрид Шемп, који се бави обуком паса, каже да радио-програм за псе нема никаквог смисла. Музика може само да преусмјери псећу пажњу, те да се с псима треба константно радити, обучавати их и дисциплиновати. Хало Хасо се засад чује искључиво на радио-пријемницима у Баден Виртембергу, с тим да се може слушати и путем интернета.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име