Радионице о теми “стоп насиљу” – Млади свјесни изазова

0
228

Продукција “Форум театар” из Источног Сарајева организовала је данас радионице за ученике Средњошколског центра Источна Илиџа и Средње школе “28. јуни” Источно Ново Сарајево о теми “Насиље” и “Од насиља до поштовања у интимним везама”.

Директор “Форум театра” Витомир Митрић рекао је Срни да ће овај јединствени програм вршњачке едукације у средњим школама Источног Сарајева бити настављен, јер је ријеч о пројекту који је у прошлој години добио прву награду (Global Education Inovation Award),као један од најквалитетнијих у Европи.

Он је поновио да је циљ ових радионица усмјеравање пажње на методе спречавања свих облика вршњачког насиља, али и да се средњошколци образују о томе како да га препознају и сузбију.

“Желимо да пошаљемо поруку да је неопходна превенција насиља у интимним везама, посебно насиља над дјевојчицама, дјевојкама и женама”, рекао је координатор за младе у Удружењу “Asocijacije mladih iks-ipsilon” Амер Ђекман.

Он је навео да је истраживање проведено у Средњошколском центру Источна Илиџа и Средњој школи “28. јуни” у Источном Сарајеву показало да велики број младих зна шта је насиље и да се томе јасно одупире, али да има и оних који тога нису свјесни, због чега је потребна шира друштвена акција.

Према његовим ријечима, планирано је да се у будућности младима, путем нових креативних радионица и кампова, укаже и на опасност од кориштења психоактивних супстанци.

Овај програм и кампања реализују се у сарадњи са “Asocijacijom iks-ipsilon” и у оквиру UN women projekta “Стандарди и ангажман за спречавање насиља над женама и породичног насиља у БиХ”, који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име