Радови на санацији клизишта на Тјентишту почињу за 30 дана

0
305

Уколико се све буде одвијало планираном динамиком, за тридестак дана требало би да буде завршена пројектна документација за санацију клизишта у Долини хероја на Тјентишту, када би требало да почну и радови – договорено је током посјете потпредсједнице Владе Српске Сребренке Голић и стручњака којима је посао повјерен у Националном парку “Сутјеска”.

Увидом у пројектну документацију, рађену прије 32 године, утврђено је да тадашње клизиште није у потпуности санирано.То захтијева свеобухватан приступ у изради новог пројекта.

Стеван Јовановић директор Института за урбанизам, грађевинарство и екологију је истакао да су воде претходних 25 до 30 година промијениле токове, што је уз посљедњу кишу и пукотину која је евидентирана још 1986. године, сада изазвало клизиште.

Посао је осим Института за урбанизам и грађевинарство,п овјерен Заводу за геологију и Дирекцији за обнову и изградњу Републике Српске. Прије главног пројекта слиједи испитивање стабилности земљишта и подземних и површинских водотокова.

“Рачунамо за десетак дана да ће комплетна геологија урадити своје, да ће се снимити комплетна конфигурација терена и предложити геолошке мјере које су неопходне. Хидрологија ће урадити своје и онда ће на крају статичари и инжењери грађевинске струке предложити модус и начин санације комплетног комплекса. Рачунам да ћемо за за мјесец дана имати комплетну конструкцију и износе који су потребни”, рекла је Голићева.

Она је захвалила свима који су се јавили и пружили помоћ одмах по сазнању да се активирало клизиште, као и медијима, те навела да ће се Влада Српске за помоћ обратити и Унеску.

“Требало би од Унеска да добијемо око 40.000 долара. Затим, јавила се и Влада Србије и они су вољни да нам помгону у санацији. Уз помоћ Владе Српске и наших институција надам се да ћемо овај комплекс довести у стање да се опет можемо да поносимо њиме”, закључила је Голићева.

Влада Српске и Национални парк “Сутјеска“ изразили су велику захвалност потомцима учесника Битке на Сутјесци, поштоваоцима антифашистичких тековина и Националног парка “Сутјеска“ на понуђеној помоћи.

Дејан Павловић директор НП “Сутјеска” је нагласио да се јављају људи из читаве бивше Југославије и нуде материјалну или помоћ у раду и најавио је да ће, упоредо са санацијом клизишта, бити настављена обнова споменика започета прошле године, тако да би у изворном сјају требало да дочека јубилеј-седам и по деценија од Битке на Сутјесци у јуну.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име