Раскрсница будућности биће без семафора и помало застрашујућа

0
832
Фото: Независне

Возачи просјечно проведу два дана годишње за воланом чекајући да се укључи зелено на семафору. То би у будућности могло да се избјегне захваљујући технологији “комуникације” између возила која прилазе раскрсници из различитих праваца.

Једна од компанија које развијају ову напредну технологију је и амерички Форд.

Њихов систем комуникације између аутомобила, Intersection Priority Management (ИМП), функционише тако да возила која прилазе раскрсници из различитих праваца међусобно размењују податке о позицији, правцу и брзини кретања.

На основу тих информација, компјутер израчунава и приказује на дисплеју идеалну брзину сваког од њих како би безбједно прошли кроз раскрсницу, без заустављања и семафора.

Не снимку можете видјети како овај систем функционише на примјеру класичне четворокраке раскрснице:

У Форду кажу да осим што штеди вријеме возача, ова технологија унапређује безбједност саобраћаја с обзиром да се у САД скоро 60% незгода дешава управо на раскрсницама.

У овом случају, систем је замишљен тако да функционише са возачима који управљају својим ауомобилима, али би у будућности он био примењиван на аутономна возила којима управљају компјутери. То би, барем у теорији, требало да буде знатно безјбеднија опција, јер се из процеса одлучивања у потпуности искључује људски фактор.

Форд тврди да ће овај систем допринијети и бољем протоку саобраћаја, са мање заустављања возила, а самим тим и мањој потрошњи горива и смањењу загађења ваздуха.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име