Револуционарни успјех: Први пут телепортован објекат у орбиту

0
675

Не тако давно, научници су могли само да спекулишу о могућностима телепортације уз помоћ начела квантне физике. Од тада, процес је постао стандардна операција у лабораторијама за квантну оптику у цијелом свијету. Штавише, прошле године два одвојена тима успјела су да изведу прву квантну телепортацију изван лабораторије.

Сада научници из Кине праве корак даље: успјели су да телепортују фотон са Земље до сателита који кружи на удаљености од 500 км од наше планете.

Сателит Micius је изузетно осјетљив фото пријемник, способан за детектовање квантног стања појединачних фотона испаљених са земље. Micius је лансиран, како би омогућио научницима да тестирају разне технолошке градивне блокове за изучавање испреплетености честица, криптографије и телепортације.

Ова телепортација била је један од привих резултата пројекта. Не само да је тим успио да телепортује први објекат у орбиту, него су и створили прву квантну мрежу која сеже до Земљине орбите, чиме је уједно оборен рекорд за испреплетеност измјерену на највећој удаљености.

Телепортација на велике удаљености, кључни је елемент протокола у квантном рачунарству“, саопштио је кинески тим у свом раду објављеном у часопису “MIT Technology Review”.

Ранији експерименти између удаљених тачака били су ограничени на око стотинак километара, због губитка фотона у оптичким влакнима или у слободном простору земаљских канала“.

Дефиниција телепортације

Можда телепортацију замишљате онако како је дефинишу научно-фантастички филмови и серије, али је заправо потпуно другачија од тога. Квантна телепортација ослања се на квантну испреплетеност, ситуацију у којој један сет квантних објеката (какви су фотони) настаје у исто вријеме и у истој тачки у простору. На тај начин, они заправо дијеле постојање. Та подијељена егзистенција опстаје чак и кад се фотони раздвоје, што значи да било каква манипулација једним од њих, утиче и на стање другог, укључујући и његово мјерење и то без обзира на њихову међусобну удаљеност.

Ова повезаност се може користити за преношење квантних информација, преузимањем оних које су повезане са једним фотоном, дуж линије испреплетености са другим фотоном.

У овом случају, кинески тим створио је испреплетени пар фотона на тлу, а онда су један од њих лансирали ка сателиту, док су други задржали на Земљи. На посљетку, измјерили су фотон на тлу и онај у орбити и потврдили да су у испреплетеном стању.

Ипак, треба имати у виду да ова технологија има своја ограничења, будући да је немогуће на тај начин преносити веће објекте.

У теорији, не постоји максимална удаљеност транспортације, али је испреплетеност врло крхко стање и спона између честица се врло лако кида.

Упркос томе, истраживање отвара могућност још амбициознијих студија о квантној телепортацији.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име