Рогатичанин тестаментом оставио милион да нахрани хиљаде гладних

0
793

Аган Хоџић, Канађанин поријеклом из БиХ, из села Ковањ, код Рогатице, тестаментом је оставио милион КМ како би нахранио хиљаде гладних уста у БиХ.

Хоџић је новац донирао за Народну кухињу “Стари град”, “Мерхамет” и Црвени криж ФБиХ. Већина новца је већ уплаћена на рачуне ових организација, а преостали ће бити у наредном периоду.

“Много нам значи помоћ у толиком новцу за народне кухиње. Задовољна сам, пресретна. Мени је велико и хљеб што добијем, а камоли нешто више. Имала сам 27 операција”, каже Хедија, која већ годинама долази по оброке у кухињу “Стари град”, те додаје да су јуче добили вриједне поклон пакете, уље, шећер и кафу.

Хајрија Пауновић је дуже од 10 година корисник народне кухиње и каже да много значи то што добију, да су оброци солидни и да увијек има и меса, али да ће овом донацијом бити још и боље.

У кухињама Црвеног крста Кантона Сарајево има 1.600 корисника. У Народној кухињи “Стари град” дневно се изда 1.023 оброка, а мјесечно 500 пакета. Иначе, кухиња “Стари град” има највише корисника на подручју Кантона Сарајево – њих 4.000, а у Сарајеву егзистира шест јавних кухиња. Јавне кухиње “Мерхамета” на подручју БиХ имају 8.000 корисника, а у Сарајеву њих 1.000.

Зилха Шета, водитељка кухиње “Стари град”, позната код Сарајлија као тетка Зилха, каже да је ово велика помоћ за грађане који су у социјалној потреби и којима је оброк који добију у народној кухињи једино што поједу у току дана.

“Ми смо већ обезбиједили млијеко за годину дана, појачали смо месо и додали смо уље, шећер и кафу”, каже Шета. Објашњава да им је већ уплаћено 270.000 КМ и одлучили су да новцем обезбиједе храну за грађане од Сарајева до Бањалуке.

“Кренућемо од источне Босне, краја из којег потиче добри човјек Аган Хоџић”, казала је “Независним” Шета. Најавила је да ће ова кухиња припремити пакете поводом Ускрса и Васкрса.

Каже да ће од ове донације моћи направити и оброк више јер већ годинама увијек има и оних гладних који нису на списку, али закуцају на њихова врата.

“Никада нико није враћен и остао гладан”, поручује Шета.

У Црвеном крсту ФБиХ потврдили су нам да је и њима стигао новац, те да ће данас одлучити како ће га усмјерити јер желе да крајњи корисници не буду само у Сарајеву, у којем имају 19 пунктова, него шире.

Енида Вишо, секретар Црвеног крста Кантона Сарајево, каже за “Независне” да вјерује да ће овом донацијом бољитак осјетити корисници њихових јавних кухиње. Истиче да на списку ове кухиње има 500 дјеце те да постоји велика потреба за воћем и слаткишима и да је то уједно и позив добрим људима да помогну тој дјеци.

Муниб Буљак, предсједник Регионалног одбора “Мерхамета” Сарајево, каже да су и њима дозначена средства и да је договорено да ће сваком регионалном уреду овог друштва бити додијељено по 10 посто од износа донације, а то је око 33.000 КМ, док ће Регионалном одбору Горажде бити додијељено 30 посто, пошто је то крај из којег донатор потиче.

“С обзиром на то да у Горажду нема јавне кухиње биће подијељени пакети онима који су у социјалној потреби, а 14. априла ћемо с тетком Зилхом из Народне кухиње ‘Стари град’ обићи село Ковањ, из којег потиче донатор, и сва оближња села и подијелити 300 пакета помоћи. С нама ће ићи и извршитељ опоруке Енвер Ахметспахић, дајџа (ујак) Агана Хоџића”, казао је Буљак и истако да ће од донације појачати оброке у кухињи воћем, више млијека и онога што је потребно за кориснике.

Бројеви

1.600 корисника у кухињама Црвеног крста Кантона Сарајево

4.000 особа користи услуге Народне кухиње “Стари град”

8.000 људи опслужује јавна кухиња “Мерхамета”

500 дјеце на списку јавне кухиње Црвеног крста Кантона Сарајево

Ко је Аган Хоџић

Аган Хоџић рођен је 1932. године у селу Ковањ, код Рогатице, а преминуо је 2015. године. Живио је у Канади од 1953. године.

Енвер Ахметспахић, Хоџићев дајџа (ујак), каже да је Аган по одласку у Канаду радио и као дрвосјеча.

“Онда отворио један мали ресторан, па послије држао два мотела у Флориди, а онда послије куповао старе куће, реновирао их и продавао и на тај начин стекао тај свој одређени капитал, који можда за Америку и није нешто велики, али ево за наше услове је значајан”, рекао је Ахметспахић.

Хоџић је често долазио у БиХ те посјећивао Народну кухињу “Стари град” на Башчаршији, гдје се дружио и пио кафу с упосленицима. Седам година прије смрти, 2008. године, одлучио је направити тестамент, у којем је навео да након смрти оставља милион марака искључиво за храну онима којима је најпотребнија.

“Данас смо имали лијеп састанак с његовим опуномоћеником дајџом. Једини Хоџићев услов је био да сав тај новац буде утрошен на храну”, казала је Зилха Шета, водитељка Народне кухиње “Стари град”.

Објаснила је да се водио поступак и да су га мало оспоравали његови рођаци.

“Пресуда је донесена 29. децембра да све буде како је он желио и написао у тестаменту”, рекла је Шета.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име