Рогатички кромпир

0
957

Код Рогатичког кромпира не важи она америчка WYSIWYG (What you see is what you get) јер овај кромпир пружа много више него што се на први поглед чини. Тачније, ма колико овај кромпир изгледао исто као и било који други кромпир у Европи он има једну битну особину – од њега не можете да направите лоше јело.

Било шта да одлучите да правите од рогатичког кромпира то ће добити ону поноћу укуса која је карактеристична искључиво за природну храну. Као да му рогатичка земља пружа неке минерале којих нема другдје на Балкану и у Европи па се кромпиру враћа свјежина коју је вјероватно имао када је напустио своју Јужноамеричку домовину. Објашњење за ову појаву можда треба тражити у чињеници да се у Рогатици овај кромпир производи на пољима која се налази на преко 1.000 метара надморске висине што су услови који бар личе на оне из домовине кромпира (према књизи Тома Стендиџа Јестива историја човјечанства, кромпир је прво култивисан око језера Титикака на високим Андима), те зато што се углавном ниједном не прска против пламењаче и других биљних болести, а у развијеним земљама га прскају и по десет пута. Све то знају и рогатичани који свој кромпир цијене врло много. Некад можда и превише.

Тако сам једном у пролазу у центру Рогатице купио питу кромпирушу у којој кромпира, чини ми се није ни било! Да се разумијемо нису покушали дас ме преваре неким другим кромпиром већ су га просто ставили тако мало да га је тешко било наћи у пити. С друге старне, на месу за бурек који је купио мој сапутник нису штедјели. Кромпир вриједнији од меса!

О квалитету рогатичког кромпира свједоче и бројни покушаји подвала. Немали број трговаца за сваки добар кромпир тврде да је рогатички, па чак и ако је увезен из Њемачке, Холандије и других развијених земаља.

Због тога се прави рогатички кромпир може купити само код рогатичана и у околним мјестима ако добро познајете трговца.

И ту лежи прави проблем са овим квалитетним и перспективним домаћим производом. Иако у народу одавно брендиран по квалитету, у правном смислу нико га није заштитио.

Вјероватно зато што га углавном производе ситни сељаци са малим приносима због чега је тешко утврдити неке стандарде производње.

Па ипак, то је права штета, јер бисмо са мало труда могли добити производ заштићеног географског поријекла. Дотада остаје да хедонистички уживамо у богатсву које нам је природа подарила, а ми га нисму искористили којико смо могли.

Препорука: млади кромпир користити за печење, а прошлогодишњи за кување.

Предности:                                                                              Мане:

Укус                                                                               Непредвидиве количине и цијене

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име