Русија отворила најдужи мост у Европи према Криму (ВИДЕО)

0
653

Друмски дио Кримског моста, за који агенција Тас с наводи да је најдужи мост у Русији и Европи, отворен је јутрос за саобраћај путничких возила.

Руска агенција наводи да су први аутомобили прешли преко новог моста у 5:30 часова по московском времену, а за воланима су били новинари, политичари и ратни ветерани са Крима.

Наводи се да је возачима речено да не смију да стају на мосту и да не возе брзином већом од 90 километара на час.

Предсједник Русије Владимир Путин јуче је отворио друмски дио Кримског моста и поручио да не сумња да ће трака за камионе преко моста, који повезује Русију с Кримом, бити отворена на јесен, а жељезничка пруга 2019. године.

Руски предсједник сјео је за волан камиона “Камаз” како би предводио конвој од 35 возила преко 19 километара дугог моста ка приморском граду Керч, на Криму.

Путин је дан отварања Кримског моста назвао историјским и честитао грађевинцима на завршетку изградње објекта.

Спутњик напомиње да је мост повезао Крим са Краснодарским крајем и тако постао најдужи у Европи.

Церемонија отварања друмског дијела Кримског моста, коју је предводио Путин, изазвала је критике Запада.

Према тврдњама портпарола Европске службе за спољне послове, мост представља “још једно кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине“, преноси Ројтерс.

“Европска унија наставља да осуђује нелегалну анексију Крима и Севастопоља, коју је починила Русија, и неће признати ово кршење међународног права”, наведено је у саопштењу.

Критикама се придружио и портпарол француског Министарства спољних послова, који је рекао да Француска осуђује изградњу Кримског моста, “који ускраћује Украјини пун приступ и коришћење њених међународно признатих територијалних вода”.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име