Русија: Провокација Приштине усмјерена на протјеривање косовских Срба

0
116

Москва јутрошњи упад косовско-албанских специјалних јединица у дио Косовске Митровице који насељавају Срби и хапшење четири локална житеља сматра новом провокацијом Приштине, усмјереном на протјеривање косовских Срба из тог краја, саопштило је у петак Министарство иностраних послова Русије.

Очигледно настављање политике Приштине засноване на етничком чишћењу и распиривању “трговинског рата” на Балкану, у складу је с одлуком “владе” Косова од 22. новембра да се царине за српску робу, укључујући прехрамбене производе, лијекове, штампану продукцију, у јужној српској покрајини повећају за сто одсто.

Рачуница је стварање неподношљивих услова за живот српског народа на својим огњиштима.

Одлучно осуђујемо то што Приштина развија спиралу сукоба. Изненађује и повлачење међународних снага на Косову које, подсјећамо, функционишу на основу мандата Савјета безбједности Уједињених нација и у обавези су не само да прописно реагују на провокације, него и да дјелују превентивно како би се избјегао раст напетости“, упозорило је Министарство.

Стиче се утисак, како је наведено у саопштењу, да Европска унија и САД, који годинама штите косовске Албанце, или нису у стању да обуздају своје штићенике, или их подстичу на агресивну политику.

У вези с тим сматрамо да је посебно важан одговоран став руководства Србије који предузима све напоре за смањење напетости“, истакло је Министарство иностраних послова Русије.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име