Са ђаком прваком радите током цијеле године

0
330

Школа јесте прелазак у “нови свијет”, али се та промјена дешава постепено, а не нагло, како родитељи очекују.

Почетак школске године није лак за малишане, јер ђацима треба времена да се врате у форму и поново “загрију столице”. А, уколико имате првачића, онда би тек требало да га уведете у обавезе и помогнете му да изгради радне навике. Стручњаци савјетују да му олакшате нови живот тако што ћете га подржати и правилно усмјерити.

Школа јесте прелазак у “нови свијет”, али се та промјена дешава постепено, а не нагло, како родитељи очекују. Оставите довољно времена и себи и дјетету да се на ову промјену адаптирате. Нови ритам дана, другачије вршњачко окружење, формирање новог појма обавеза… важни су саставни елементи адаптације на школу. Зато, немојте од дјетета очекивати да их усвоји одмах. Сматра се да је полазак у школу у толикој мјери велика промјена да треба да протекне цијели први разред да би се могло сматрати да је адаптација завршена.

* За почетак, требало би да се навикне да сваког дана учи у исто вријеме, послије ручка и кратког предаха.

* Немојте плашити дијете и захтијевати да у клупи сједи мирно, да увијек слуша учитељицу, да не устаје усред часа. То није ваш задатак. Дијете ће на основу става који заузме учитељица, као и тога како се понашају друга дјеца, и само заузети одређено понашање, из разумијевање шта се од њега очекује.

* Понудите дјетету подршку, јасно и гласно. Без обзира на то што се вама то подразумијева, важно је да изговорите: “Бићу уз тебе шта год да се догоди”, или: “Учинићу све да ти школа буде што мање напор, а што више задовољство”, “Полазак у школу је важан показатељ да си још више порастао, веома се радујем што је тако.”

* С обзиром на то да је прваку тешко да дуго сачува пажњу на једној активности, обавезно му уведите неколико минута паузе послије 20 минута учења.

* То што дјеца раде домаће задатке у боравку, не значи да треба да изгубите увид из онога што уче. Обавезно питајте свог ђака шта је тог дана радио у школи, да ли му је било занимљиво, шта би желио да заједно поновите.

* Похвалите га за сваки труд и наградите неком лијепом ситницом.

* Викендом га пустите да се одмори, али му у недјељу поподне предложите да заједно поновите градиво и тако понедјељак дочека спреман.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име