Са руководством Дома здравља превазићи проблеме

0
884

Начелници општина Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и Источне Илиџе Маринко Божовић најавили су данас да ће са руководством Дома здравља Источно Сарајево покушати превазићи проблеме које имају са незадовољним медицинским особљем, уз оцјену да је до проблема дошло због недостатка комуникације.

На данашњем састанку начелника ове двије општине, које су оснивачи Дома здравља, са руководством и незадовољним радницима, Ћосић је поручио да је потребно радити на бољој комуникацији између руководства и шефова служби.

“С једне стране, доктори не вјерују да немедицинско особље може на адекватан начин да води Дом здравља, а са друге стране руководиоци на одређен начин имају подозрење према докторима, имајући у виду како функционишу њихове службе”, појаснио је Ћосић.

Он је прецизирао да је договорено са докторима да своје проблеме које су данас усмено изнијели, доставе написмено и да покушају да их ријеше један по један.

Ћосић и Божовић сагласили су се да законски услови за штрајк радника у тој здравственој установи нису испуњени.

Ћосић је нагласио да двије општине које заједнички управљају Домом здравља добро сарађују, те да нису имали проблеме приликом именовања руководилаца, а ни када је у питању наставак градње новог дијела Дома здравља, па је прије неколико дана потписан је уговор о завршетку друге фазе радова на објекту.

Он је рекао да су плате у Дому здравља редовне, али да их је шеф финансија упознала да ће установа ове године имати негативан финансијски резултат, те да ће општине процијенити да ли је тај резултат настао као посљедица различитог књижења одређених прихода и расхода.

Ћосић каже да је најбитније је да се медицинском особљу у овој здравственој установи омогући да имају што боље услове за рад како би пацијенти имали што бољу и квалитетнију здравствену његу.

Ћосић је истакао да општина стоји иза свог вршиоца дужности директора Дома здравља Данила Кујачића, те да ће о његовој одговорности у новонасталом проблему бити накнадно разговарано, али да до његове смјене у скорије вријеме неће доћи.

Према Ћосићевом мишљењу, Домом здравља не мора искључиво управљати неко ко је медицинске струке, већ стручан и одговоран човјек који испуњава законом предвиђене услове.

Божовић сматра да проблеми у Дому здравља Источно Сарајево нису појединачан случај, већ да је то дио укупне приче једног система који показује своје недостатке када је у питању функционисање здравствене заштите.

Он је додао да ће се на дневном реду локалних скупштина наћи и извјештаји о финансијском пословању и плану рада Дома здравља за наредну годину, те да ће се одборници о томе изјаснити гласањем.

“Уколико дође до подршке одборника нашим представницима у овој установи онда неће бити разлога за смјену, а уколико се гласањем одлучи да они ову установу нису водили на адекватан начин и да им негативан извјештај, наравно да ће се покренути то питање”, навео је Божовић.

Представник групе незадовољних радника Дома здравља Источно Сараје стоматолог Милан Ракита рекао је да они нису задовољни данашњим састанком јер је, како каже, очигледно да начелници подржавају алтуелно руководство, те да ће накнадно бити одлучено да ли ће бити најављеног штрајка запослених у Дому здравља.

Он је додао да је само један радник од 56, колико их је тражило одлазак руководства, повукао свој потпис.

Током јучерашњег протеста радници Дома здравља Источно Сарајево затражили су одлазак директора и замјеника директора ове здравствене установе Тијане Гаврић и Данила Кујачића и запријетили да ће у супротном за десетак дана потпуно обуставити рад.

У саопштењу медијима Гаврићева и Кујачић су истакли да је протест незадовољних радника Дома здравља организован због личних амбицијама појединих учесника који желе да смјеном руководства заузму поједина руководећа мјеста тој здравственој установи.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име