Салњаци – сви их могу јести јер у тијесту нема шећера!

0
726

Некада прије ово су били главни колачи који су красили трпезе наших бака. Правиле су их обично зими, за Божић или славе. Данас су можда, неправедно запостављени. Ми вам представљамо један од рецепата.

Састојци:

Тијесто:

– 1 килограм брашна

– 500 грама маргарина (или свињског сала)

– 4 децилитра киселог врхња (павлаке)

– прстохват соли

Остало:

– 200 грама пекмеза од шљива

– једано жуманце

– шећер у праху за посипање

Припрема:

Тијесто:

Замијесити тијесто. Најприје омекшали маргарин (или омекшало сало) мијешати са брашном и соли тако да се маргарин смрви до краја па тек кад је то све добро измијешано – уситњено.. додати једно врхње, мијешати (ја то радим са миксером) и успут узимати што више брашна како би се добила компактна смјеса, затим додати друго кисело врхње и то у дио који је остао брашнаст. Уз мало стрпљења, мијесити или миксати наставком за тијесто док не постане компактно. Оставити га у фрижидер два сата или боље преко ноћи!!

Кад се извади из фриждера, ову количину подијелити на два дијела. Узети први дио и танко разваљати , али припазити да буде више правоугаоник а не круг. Затим паралелно на супротне дуже стране мазати пекмез, преклопити једном и танко намазати размућеним жуманцетом па преклопити још недном и одрезати те мало помакнути или пребацити све на једну страну. Поступак наставити све док се не потроши тијесто. Исто поновити и са другом половицом тијеста.

Добивене ролице ставити једну до друге и резати кексиће дуљине 3-4 центиметра и то све заједно јер је тако пуно брже. У тепсији је довољно оставити само минимални размак. Пећи на 200 степени око 15 минута, чим почну добивати мало боје треба их извадити.

Још топле посути шећером у праху.

Пријатно!

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име