Састали се Вучић и Путин: Безусловно сачуване славне странице историје Србије и Русије

0
238

Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Кремљу са руским предсједником Владимиром Путином, који је управо започео четврти мандат на челу руске државе.

Предсједник Русије рекао је на почетку сусрета са предсједником Србије да је задовољан што ће моћи да размотре читаву лепезу питања у одосима између двије земље, а Вучић је, уз опаску да у међународним односима ништа не траје краће од захвалности, указао да српски народ никада неће заборавити много пута исказану подршку Русије.

“Веома ми је драго што сте у Москви и то поводом који је веома значајан и за Русију и за Србију, поводом завршетка Другог свјетског рата или Великог отаџбинског рата како га ми зовемо”, рекао је Путин.

Према његовим ријечима, у историјском сјећању два народа безусловно су сачуване славне странице историје Србије и Русије, које су се заједнички бориле против заједничког непријатеља.

“Ове године се обиљежава и 180 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Русије. Робна размјена између наших земаља прошле године је порасла 23 одсто и веома сам задовољан што вечерас можемо, прије сутрашњих свечаности, да у неформалној атмосфери разговарамо о читавом комплексу наших односа”, закључио је Путин.

Вучић је рекао да се Србија показала као веома поуздан партнер Руске Федерације и да у тренуцима који нису увијек били лаки за Русију никада није ишла против интереса Русије и руског народа.

Вучић је захвалио на топлом пријему и честитао Путину на изванредној побједи на предсједничких изборима, те пожелио много успјеха у раду.

“У име грађана Србије захвалио бих се на подршци коју увијек сте пружали Србији у тешким тренуцима. Као што знате, у међународним односима ништа не траје краће од захвалности, али српски народ никада неће заборавити вашу подршку ни 2015. када сте најстрадалнији народ на Балкану спасили од жига геноцидног народа, стављајући вето на биртанску резолуцију, али и много пута помажући нам да сачувамо територијални интегритет и суверенитет”, истакао је он.

Вучић је изразио задовољство што је обим трговинске размјене само у прва три мјесеца ове године увећан за 10 одсто у односу на добру 2017. годину.

“Србија ће чувати своју независност, војну неутралност и неће постати члан НАТО, нити било ког другог војног савеза”, нагласио је он.

Изразио је наду да ће двије земље имати прилику да увећају и побољшају сарадњу у свим областима у наредном периоду.

Вучић је први страни државник којег Путин прима након инаугурације 7. маја.

Очекује се да ће главне теме разговора бити унапређење билатералних, а посебно економских односа, а за српску страну кључно питање биће Косово и Метохија.

Вучић борави у дводневној посјети Москви, на Путинов позив.

Он ће данас заједно са Путином присуствовати војној паради на црвеном тргу поводом Дана побједе над фашизмом, а, како је сам рекао, са руским предсједником ће и шетати улицама Москве у оквиру манифестације “Бесмртни пук”.

Предсједник Србије је у Москву допутовао у пратњии потпредсједника Владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, као и министра одбране Александра Вулина.

Вучић је, по доласку у Москву, најавио да ће замолити предсједника Русије да “дубље” сагледају проблем Косова и Метохије.

Предсједник Србије је рекао да би, у ситуацији у којој су сви кренули максимално да се ангажују по том питању, било важно да и Русија изађе са својим ставом.

“Замолићу предсједника Путина да, не само у директној подршци коју пружа Србији, недвосмислено изађе са својим политичким ставом у свим органима и међународним институцијама и организацијама”, рекао је Вучић.

“Молићу предсједника Путина да дубље сагледамо проблем Косова и Метохије”, истакао је он.

Он је рекао да ће се разговарати о важним темама, економским односима, војној и економској сарадњи.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име