Савршена храна за топле дане

0
235
Фото: Независне

Љето, као и честе промјене времена могу да изазову физички и психички стрес. Обратите пажњу на пет енергетских супстанци, савјетује доктор Зилке Хофман, нутрициониста из Рендзбурга у Њемачкој.

Веома је важно да свом организму осигурате енергију која ће га разбудити. Зато на трпези у топлијим данима свакодневно треба да имате намирнице које у себи сарџе магнезијум, јод, гвожђе, нијацин.

Грашак

Мишићним влакнима срца потребан је магнезијум да би могла да се скупе. Магнезијума има у сусаму, грашку, коштуњавом воћу, семенкама бундеве.

Месо

Гвожђе је веома важно када је реч о енергији која је потребна организму. Има га у црвеном месу, кобасицама, интегралном хлебу, коштуњавом воћу.

Морска риба

Морска риба је пуна јода, елемента који је важан када је ријеч о борби с вишком килограма. Два пута недјељно једите морску рибу, а млијечне производе свакодневно.

Спанаћ  

Спанаћ, као све остало зелено лиснато поврће, богат је нијацином. Овај витамин је важна храна за мозак. Има га и у пилећем месу, квасцу, изнутрицама.

Пасуљ

Пасуљ, као и грашак и свињско месо, богат је тијамином, витамином који је неопходан нервима. Дакле, уколико сте нервозни, једите намирнице богате овим витамином.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име