Сазнајте како да се ријешите лошег задаха

0
363

Мислите да само намирнице попут бијелог лука, лука и кафе изазивају лош задах? Неке само наоко безопасне намирнице могу и те како утицати на дах, а вјеровали или не, ако планирате састанак, можда треба да избјегавате чак и бомбоне и жвакаће гуме с ментолом.

Алкохол

Ако сте попили већу количину алкохолних пића, дах вам сигурно неће имати пријатан мирис. Како је већ познато, алкохол је моћан диуретик, а његова конзумација не подстиче исисавање воде само из мозга и тијела, већ и из уста и спутава производњу пљувачке. Пљувачка је богата природним ензимима који разграђују и испирају смрдљиве бактерије па тако свака чашица више неминовно погоршава задах. Нико вам не брани да у умјереним количинама пијете алкохолна пића, али не би било лоше да поред тога попијете и чашу воде која ће спријечити и ту споредну појаву.

Пеперминт

Премда већина сматра како су жвакаће гуме и бомбоне с пеперминтом право оружје за борбу против лошег задаха, управо пеперминт може драстично погоршати задах. Наиме, чим се укус ментола испере, дах може поново попримити неугодан мирис, ако чак не и гори него што је био. Како наводе стручњаци, бројни производи од ментола за освјежење даха тако би вам могли више штетити него користити. Наиме, многи од тих производа садрже шећере, који су заправо чиста храна за бактерије, а док бактерије једу шећер, настају штетни спојеви сумпора који изазивају неугодан задах.

Месо

Наравно, ако неколико пута недељно конзумирате месо, то неће утицати на дах, али ако претјерате с конзумацијом протеина, тада бисте могли имати проблема с непријатним задахом. Наиме, када се у тијело уноси већа количина протеина од потребног, они се разграђују на угљене хидрате. Један од споредних производа који настаје у тој разградњи јесте амонијак, који пак свој излаз може пронаћи кроз уста.

Сушено воће

Сушено воће садржи велике количине нетопивих влакана целулозе због којих се комадићи воћа хватају и лијепе за зубе и између зуба. Такође, ваља имати на уму и количину шећера коју садржи сушено воће. И, наравно, након једења сушеног воћа свакако треба опрати зубе и очистити их зубним концем прије него што почне раст бактерија у устима.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име