СДА тражи укидање назива Република Српска

0
376
фото : Синиша Пашалић / РАС Србија

Странка демократске акције саопштила је данас да ће путем својих представника у државним институцијама, покренути правну процедуру пред Уставним судом Босне и Херцеговине ради преиспитивања тренутног назива Републике Српске.

– Дугогодишња пракса институција власти ентитета РС  је показала да је досадашњи назив ентитета РС интензивно и ефикасно кориштен у сврху дискриминације и искључивања друга два конститутивна народа – Бошњака и Хрвата. Везивање имена било чега у мултиетничној заједници каква је БиХ  за само један народ, по принципу етничке привилегованости, противно је Уставу Босне и Херцеговине и Европској конвенцији о људским правима која је надређена Уставу БиХ – наводи се у саопштењу СДА.

Како се наводи у саопштењу по Уставу Босне и Херцеговине, сва три конститутивна народа су равноправни на читавом територију БиХ, укључујући оба ентитета и Брчко Дисктрикт.

– То је потврђено и одлуком Уставног суда о конститутивности народа У5/98, којом је ентитетима наложено да у својим уставноправним системима осигурају пуну равноправност свим конститутивним народима. Ентитет РС постоји по Уставу БиХ као мултиетнички ентитет, у којем сви народи морају имати једнака права, што значи да не може само један народ бити заступљен нити у називу, а други искључени. Странка демократске акције ће покренути процедуру за усклађивање назива ентитета РС са Уставом Босне и Херцеговине, а по темељу важеће одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа – наводи се у саопштењу.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име