Седам ствари које насљеђујемо само од оца

0
1476
Фото: leutar.net

Наравно да сте наслиједили гене оба родитеља, али ако ваш отац има доминантне особине, оне су вјероватно постале и ваше. Испоставило се да генeтика не утиче само на боју очију у грађу тијела, већ од ње зависи и колико смо спремни да ризикујемо, као и у којој пози обично спавамо.

Генетске карактеристике које дјеца насљеђују од очева:

 1. Болести срца – према истраживањима које су спровели научници на Универзитету Лестер, мушкарци носиоци одређеног типа хромозома имају скоро 50% већу вјероватноћу да ће патити од болести које погађају коронарне артерије. Под одређеним околностима, ова особина се преноси на синове.
 2. Менталне сметње – међу менталним поремећајима који се преносе са мушкарца на дијете су шизофренија и АДХД. Како отац стари, ризик се повећава јер се ДНК мушкарца мијења током година. Што се тиче жена, њихов ДНК се не мијења.
 3. Криви зуби – очеви гени су главни за зубе и облик вилице и више утичу на квалитет и облик зуба од мајчиних. Од оца, дијете може наслиједити не само криве, већ и слабе зубе склоне кварењу.
 4. Проблеми са неплодношћу – научници тврде да низак квалитет сперме може бити генетски проблем. Ако је дете рођено послије вјештачке оплодње, онда је велика вјероватноћа да ће и само патити од неплодности.
 5. Пол дјетета – мушки гени одређују пол нерођеног дјетета. Предвиђање се може направити прегледом породичног стабла оца.
 6. Боја очију дјетета – црте лица и боја очију ће вјероватно бити исти као и код оца.
 7. Раст (висина) дјетета у великој мјери зависи од очевих гена. Високи очеви обично имају високу дјецу.

Мало о интелигенцији

 1. Интелект се не преноси са оца на сина. То јест, ако је отац геније, онда његов син 100 одсто неће наслиједити ове гене.
 2. Ако ти је ћале идиот, ти не мораш да будеш. То се не насљеђује и природа је поново савршено уредила ствари.
 3. Интелект од оца може наслиједити ћерка и то само половину.
 4. Мушкарац може да наслиједи интелект само од своје мајке, који је она наслиједила од свог оца.
 5. Ћерка генија ће бити тачно 50% паметна као њен отац, али њен син ће бити генијалац.

Закључак за мушкарце

Да бисте прогнозирали колико ће вам син бити паметан, гледајте у оца његове мајке.

Ваша ћерка ће наслиједити половину ваше памети, али и пола ваше глупости. Њен син ће наследити ваш интелект у потпуности.

Закључак за жене

Ум вашег сина је копија вашег оца. Ваша ћерка ће по васпитању бити као ви, али ће имати ум свог оца. Њени синови ће бити менталне копије вашег мужа.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име