Седам знакова да једете превише соли

0
502
Foto: N.N.

Добро пазите на количину соли када спремате храну, јер то може имати велике утицаје на ваше здравље. Можда мислите да је унос соли у ваш организам у нормали, али се на вашем јеловнику често налазе намирнице које имају скривене, велике изворе соли.

Такве намирнице су и пица или сендвичи из фаст фоода, а на листи намирница које имају много соли се налазе и хљеб, пецива и сухомеснати производи.

Прекомјерни унос соли у организам може изазвати проблеме са срцем и бубрезима, јер ствара прекомерно таложење течности. Осим тога, со вам може направити и друге здравствене проблеме, зато обратите пажњу на знакове којима вас тијело упозорава да га “превише солите”.

Постоји чак седам начина на који ће вам тијело сигнализирати, ако почнете да уносите превише соли:

  1. Осјећај натечености и надувености

Код претјеране конзумације соли, кожа и одређени дијелови тијела могу дјеловати натечено због задржавања воде. На лицу се отицање посебно види у подручју око очију. Такође, вишак соли изазива отицање прстију на рукама и око зглобова.

  1. Осјећај жеђи

Превише соли изазива дехидрацију. Као посљедицу тога, уочићете да чешће уносите течност, посебно за вријеме тренинга или физичких активности. Код активнијих вјежбача се око усница може чак направити и танки слани слој током тренинга. То је знак да тијело покушава да избаци вишак соли из организма.

  1. Често мокрење

Превише соли изазива чешћи одлазак на тоалет, а урин је мутнији и тамније боје. Иако вам то можда не звучи као озбиљан проблем, мокрењем се губи калцијум. Ако у крви нема довољно калцијума, тијело ће узимати калцијум из костију. Због тога код људи који редовно уносе превише соли у организам постоји велики ризик од појаве остеопорозе.

  1. Жела за нездравом храном

Пуно соли може изазвати губитак интересовања за здравом храном. Људима који уносе превише соли се често не свиђа укус здраве, незачињене хране. Зато се током времена одлучују за сланију храну, а то је скоро сва процесирана храна (нпр. кобасице, саламе и куповне супе).

  1. Грчеви у мишићима

Код особа које вјежбају и уносе пуно соли се чешће јављају грчеви у мишићима. Натријум и калцијум су одговорни за контракције мишића, а калијум помаже у њиховом опуштању. Ако се поремети баланс натријума и калијума у организму, чешће ћете осјећати бол у мишићима.

  1. Умор

Умор неће бити посљедица претјеране конзумације слане хране, али дехидрација (изазвана вишком соли) изазива умор. То ће посебно негативно утицати на вас ако редовно вјежбате.

  1. Проблеми са срцем и бубрезима

Ово је нешто мање очит проблем који се јавља ако дугорочно уносите превише соли. Бубрези не могу одједном да филтрирају толике количине соли, па се у телу задржава вода како би разблажила накупљену со. То изазива повећање течности око ћелија и повећање волумена крви, због чега срце мора да ради јаче, како би пумпало крв и тако стварало притисак на крвне судове. С временом, то изазива оштећење срца, крвних судова и бубрега, што може довести до повишеног крвног притиска или срчаног удара.

Препоручена дневна доза соли је 2400 милиграма, односно једна кашичица соли. Водите рачуна о томе да највише соли у организам уносите путем процесуиране хране, зато је исхрана са што више свјежих намирница најбољи начин за мањи унос соли.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име