Седам знакова да сте прерасли тренутни посао и да је вријеме да идете даље

0
246
Фото: She.hr

Лоши дани на послу нису ништа ново и често се свима дешавају. Међутим, понекада то прелази у лош мјесец или је у питању лоша година.

Али, како да знате да ли је то само привремено засићење или је дошло вријеме да кренете даље?

1) Нема простора за напредовање

Тешко је остати мотивисан и продуктиван ако се осјећате да сте достигли врх каријере. У раној фази каријере, циљ је добити унапређење на сваке двије до три године, рекла је каријерни тренер Дана Мајер, додајући да на сваких три до пет година, напредак има тенденције да стагнира.

2) Не осјећате се задовољним

Ако не осјећате никакву приврженост или понос због онога чиме се бавите, јако је тешко остати мотивисан.

– Када се осјећате да доприносите својој компанији и имате одређени утицај, то је један од главних разлога зашто људи раде у компанијама – рекла је Сара Стодард, стручњак за друштвене односе на сајту Гласдор.

3) Не добијате могућности да научите нешто ново

Велики дио каријере представља учење нових вјештина и упуштање у борбу са новим изазовима.

– Морате да активно управљате својом каријером, то неће нико други учинити за вас – рекла је Дана Мајер.

Не стидите се да подигнете руку да би сте преузели додатне обавезе или добили нову обуку са којом долази и већи ниво образовања.

– Ако имате пуно идеја, пронађите начин да их пласирате у тренутној компанији. Али прво погледајте нешто што не радите на свом послу, па се баците на то– рекао је Мет Јонгквист каријерни тренер.

4) Нисте усклађени са основним вриједностима компаније

Вјеровање у мисију и вриједност компаније је веома битан сегмент за мотивацију.

– Ако не можете да станете или мисије на којој се налази компанија или нисте повезани са људима са којима радите, па и ако се не слажете са начином на који се руководи фирмом, то није добро за вас – рекла је Сара Стодард.

5) Ваша плата се није повећала

Ако сте напорно радили, проводили сате и сате на послу, преузимали пројекте, али нисте видјели да је то примећено и када је пораст ваше плате у питању, можда је заиста вријеме да кренете даље.

– Ако схватате тржишну вриједност компаније, можете према томе одредити и каква би била квота посла на вашем столу. Неке индустије повећавају плате за два или три одсто, док неке могу отићи и на пет до десет одсто – рекла је Сара Стодар.

6) Фантазирате о својој каријери

Имати велике циљеве и сањарити о успешној каријери је лијепо, али ако трошите превише времена на размишљање „шта ако“, тачније, шта би се догодило да постанете шеф, то је сигуран начин да сте спремни за корак даље.

Трошење времена на послу на разне активности које нису везане за сам посао, попут играња игрица или дуги разговори са колегама, јасно показују да вам је потребан нови изазов.

7) Гледате често на сат

Није пријатно када останете дуже на састанку, поготову ако се он одвија у вријеме ручка, али не би требало да гледате на сат одбројавајући тренутке колико је још потребно до поласка кући.

– Најпоузданији знак да ли је неко ангажован у нечему јесте пролазак времена – рекао је Мет Јонгквист, пише Блиц.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име