Семафори будућности по мјери пјешака

0
103
Фото: Независне

Иако су пјешацима већ дати начини да донекле контролишу семафоре, физички тастери углавном не доносе велике промјене, те не утичу битно на безбједност током прелажења улице. Аустријски истраживачи могли би да понуде рјешење за овај проблем, а у облику семафора који ће се бавити намјерама пјешака.

Наиме, ради се о семафорима који су опремљени камерама, захваљујући чему могу да детектују пјешаке који намјеравају да пређу улицу. Систем „рачунарског вида“ скенира одређену површину, те семафору шаље сигнал када се један или више пешака појави на позицији која је означена као мјесто за прелажење улице.

Читав процес се одвија за неколико секунди, те креатори тврде да је краћи од времена које је неком пјешаку потребно да дохвати физички тастер у оквиру обичног семафора. Поред тога систем је флексибилан, па може да продужи трајање зеленог свјетла уколико детектује већу групу људи на прелазу, или се врати на црвено свјетло одмах пошто примијети да на прелазу нема пјешака.

Ово није само експериментални пројекта, те би први овакав семафор требало да се појави у Бечу до краја 2020. године. Проћи ће још неко вријеме док овакви системи не замијене физичке тастере широм свијета, али је ово ипак важан корак у смјеру безбједнијег пјешачког живота.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име